ΤΟΠΙΚΑ

Αναδρομικά έναντι πινακίου φακής…

αναδρομικά-έναντι-πινακίου-φακής-683214

Πολύ μικρό μέρος των απωλειών από τις αποδοχές τους θα δουν στους λογαριασμούς τους οι νοσοκομειακοί γιατροί

Καταληκτική προθεσμία μέχρι τις 27 Ιανουαρίου έχουν οι υπηρεσίες μισθοδοσίας του ΕΣΥ, προκειμένου να καταβληθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα αναδρομικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς του Αχιλλοπουλείου και των Κέντρων Υγείας, μετά τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές περικοπές που είχαν υποστεί.

Τα αναδρομικά που θα πάρουν, μπροστά στις απώλειες που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς είναι «ψίχουλα». Υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, πως ο μέσος όρος των χρημάτων που θα φθάσουν στις τσέπες των γιατρών θα είναι 3.000 με 3.500 ευρώ. Δηλαδή ένα πολύ μικρό μέρος των απωλειών που είχαν αυτά τα χρόνια.

Ειδικότερα, με βάση τους υπολογισμούς των συνδικαλιστικών οργάνων, ανά βαθμίδα πιθανώς θα δοθούν τα εξής ποσά: Διευθυντής 3.000 – 4000 ευρώ, επιμελητής 3.000 ευρώ, ειδικευόμενος 2.000 ευρώ.

Τα χρήματα που αντίστοιχα απώλεσαν σε αυτά τα χρόνια οι γιατροί είναι πολύ περισσότερα.

Ειδικότερα, ο συντονιστής διευθυντής υπολογίζεται ότι έχασε 18.268 ευρώ, ο γιατρός με βαθμό διευθυντή 21.000 ευρώ, ο επιμελητής Α 10.640 ευρώ, ο επιμελητής Β 6.144 ευρώ, ο επικουρικός 5.862 ευρώ και ο ειδικευόμενος 2.138 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι όσοι γιατροί είναι σήμερα συνταξιούχοι αλλά ήταν εν ενεργεία από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2016 θα πληρωθούν από τον ΕΦΚΑ όπου και τα νοσοκομεία θα αποστείλουν τις σχετικές λίστες, ενώ το κονδύλι των 31,7 εκατ. ευρώ έχει ήδη αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας.

Εκτός από τα αναδρομικά, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2012 πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, μαζί με επαναφορά 13 και 14 μισθού, ενώ επίσης θέτουν θέμα για 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργό εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, όπως επίσης κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου