ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Γουργουλιάνης: Αρχίζουν το κάπνισμα στα δώδεκα

κ-γουργουλιάνης-αρχίζουν-το-κάπνισμα-683306

Το 20% των εφήβων είναι καπνιστές όπως ανέφερε ο καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης σε εκδήλωση του ΕΠΑΛ Αγριάς

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το 20% των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών αρχίζουν το κάπνισμα, χωρίς να είναι ωστόσο συστηματικοί καπνιστές, μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση του ΕΠΑΛ Αγριάς.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ανέπτυξε το θέμα «Ζούμε τα 100 τελευταία χρόνια του καπνίσματος», στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πορφυρογένειο Αγριάς, ενώ τόνισε ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 20% των θανάτων, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε ότι στα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας του καπνίσματος συγκαταλέγονται διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης, καθώς επίσης και καρδιακά νοσήματα.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα διαγιγνώσκεται πλέον και σε ασθενείς κάτω των 40 ετών, με τη συντριπτική πλειονότητα των πασχόντων να είναι 55 έως 70 ετών. Οι περιπτώσεις των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία κάτω των 40 ετών δεν είναι πολλές, αλλά είναι ανησυχητικό το φαινόμενο, όπως είπε.

Κλείνοντας, συμβούλευσε τους καπνιστές «να κόψουν το κάπνισμα» ενώ είπε στους μαθητές του ΕΠΑΛ Αγριάς ότι «σύμφωνα με μελέτες, αν δεν αρχίσουν το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία, θα έχουν επιβεβαιωμένα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής».

Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αγριάς Νίκος Μπαμπανίκος ανέφερε από την πλευρά του ότι «ήταν πολύ κατατοπιστική η ενημέρωση. Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία του ΕΠΑΛ Αγριάς, επειδή προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά να μην υιοθετούν βλαβερές συνήθειες και προτιμούμε να ενημερώνονται από τους ειδικούς», είπε.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου