ΤΟΠΙΚΑ

Χρήση φυσικού αερίου στην ΑΓΕΤ;

χρήση-φυσικού-αερίου-στην-αγετ-851206

On line σύνδεση για την καταγραφή των αέριων ρύπων με υπηρεσίες της Νομαρχίας, αντικατάσταση μαζούτ με φυσικό αέριο, χρήση βιομάζας ως καύσιμης ύλης, είναι ζητήματα τα οποία η ΑΓΕΤ Ηρακλής προωθεί, όπως ενημέρωσαν χθες τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια διευθυντικά στελέχη της εταιρίας.
Πρόκειται για ορισμένα από τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που πρότεινε η νομαρχιακή αρχή στην τσιμεντοβιομηχανία, τα οποία και αποδέχθηκε στη συνάντηση της 1ης Φεβρουαρίου.
Χθες ο γενικός διευθυντής Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων της ΑΓΕΤ Jean-Roch Licari και ο διευθυντής του εργοστασίου στο Βόλο Κ. Γιάνναρος επισκέφθηκαν τη Νομαρχία και ενημέρωσαν τον νομάρχη και τον αντινομάρχη Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορα για την πορεία των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.
Το σύστημα για την on line σύνδεση των συστημάτων καταγραφής με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας με διαπιστευμένο από φορέα μηχάνημα, ώστε να μην μπορεί να υπόκειται σε αλλοιώσεις, έχει ολοκληρωθεί ως προς την εγκατάστασή του στο εργοστάσιο.
Απομένει, όπως ενημέρωσαν, το διαδικαστικό κομμάτι και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν δύο περίπου εβδομάδες μέχρι τη σύνδεση.
Για τη χρήση του φυσικού αερίου τα διευθυντικά στελέχη της ΑΓΕΤ μετέφεραν τη συνεργασία που έχουν με την ΕΠΑ, κλιμάκιο της οποίας θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή στο Βόλο, προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική μελέτη.
Μάλιστα, ενώ αρχικά είχαν αποδεχθεί το φυσικό αέριο να αντικαταστήσει το μαζούτ, χθες προχώρησαν…ένα βήμα ακόμη, λέγοντας ότι στις προθέσεις τους είναι να χρησιμοποιηθεί επιπλέον για την κεντρική θέρμανση του εργοστασίου και για τους μύλους.
Διαβεβαίωσαν ακόμη ότι αναζητούν λύσεις σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τις γεωτρήσεις. Όπως ανέφεραν, η ΑΓΕΤ διαθέτει γεώτρηση από την οποία ωστόσο αδυνατεί να αντλήσει το σύνολο του νερού λόγω υφαλμύρωσης.
Υδρολογική μελέτη, την οποία αναθέτει, θα κληθεί να διαπιστώσει εάν το υφάλμυρο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το σύστημα της αφαλάτωσης και εάν η ποσότητά του επαρκεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.
Η ΑΓΕΤ επανέλαβε στο μεταξύ την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει βιομάζα εάν εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει 100.000 τόνους, ενώ αναζητά επιπλέον ποσότητα.
Δήλωσαν ταυτόχρονα διαθέσιμοι να εξετάσουν την περίπτωση χρήσης αγριαγκινάρας ως καύσιμης ύλης, μέθοδος ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, που αποτελεί αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η εταιρία προχωρά ακόμη τις διαδικασίες εγκατάστασης Σταθμού Μέτρησης Αέριας Ρύπανσης στη Γορίτσα, θέμα για το οποίο βρίσκεται σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο».
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ΑΓΕΤ. Μετά την παρέλευση ενός μήνα, όπως ορίζεται ως προθεσμία για την υποβολή τυχόν ενστάσεων και παρατηρήσεων, η μελέτη θα εισαχθεί προς συζήτηση και έγκριση στο νομαρχιακό συμβούλιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου