ΤΟΠΙΚΑ

Στη φυλακή 35χρονος Βολιώτης για κλοπή

στη-φυλακή-35χρονος-βολιώτης-για-κλοπή-683729

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για κοινωφελή εργασία, κρίνοντας ελλιπή τα στοιχεία που προσκόμισε

Στις φυλακές Τρικάλων οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι ένας 35χρονος Βολιώτης. Ο 35χρονος είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, μετά από έφεση, σε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών μετατρεπόμενη προς πέντε ευρώ ημερησίως με αναστολή για υπόθεση κλοπής.

Εντούτοις, ο ίδιος ζήτησε ανακοπή της αναστολής εκτέλεσης της ποινής και μετατροπή της ποινής φυλάκισής του σε κοινωφελή εργασία. Όμως, το αίτημά του απορρίφτηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, όπου δικάστηκε με την τακτική διαδικασία, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα έδρας που εισηγήθηκε θετικά στο αίτημά του και ζήτησε μετατροπή της ποινής σε κοινωφελή εργασία στην καθαριότητα του Δήμου Βόλου.

Το αίτημα για κοινωφελή εργασία απορρίφτηκε από το Δικαστήριο, καθώς κρίθηκε ότι ο 35χρονος δεν προσκόμισε επαρκή στοιχεία στο Τριμελές που να τεκμηριώνουν τη δυσμενή οικονομική κατάστασή του.

Στο Δικαστήριο ο κατηγορούμενος είπε ότι είναι άνεργος και ότι εργάζεται μόνο περιστασιακά σε διάφορες εργασίες στην οικοδομή, παντού όπου υπάρχει εργασία και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει στην κατοχή του είναι των γονιών του.

Προς επίρρωση επικαλέστηκε έγγραφα από την Εφορία Βόλου, χωρίς όμως να υποβάλει φορολογικές δηλώσεις. Το Δικαστήριο επιφυλάχτηκε για να αποφασίσει και μετά από διακοπή ανακοίνωσε ότι δεν κάνει δεκτό το αίτημα του 35χρονου.

Ο καταδικασθείς όφειλε λοιπόν είτε να καταβάλει τη χρηματική ποινή, είτε να εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Εντούτοις, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για τη χρηματική ποινή. Αργά το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι θα οδηγούνταν στις φυλακές Τρικάλων καθώς σε βάρος του είχε εκδοθεί παραγγελία φυλάκισης.

Να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 12 του Νόμου 4322/2015, γνωστού ως Νόμου Παρασκευόπουλου, κρατούμενοι που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής εάν η ποινή τους έχει διαρκέσει μέχρι τρία έτη εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκα αυτής.

Αντίστοιχα, εάν η ποινή τους είναι μεγαλύτερη των τριών ετών και έχει διάρκεια μέχρι τα πέντε έτη καθώς και εάν η διάρκειά της είναι μεγαλύτερη των πέντε ετών, οι κρατούμενοι απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου