ΤΟΠΙΚΑ

«Σφάζονται» για την επιμέλεια των παιδιών στην Εισαγγελία Βόλου

σφάζονται-για-την-επιμέλεια-των-παι-684107

Βρίσκονται σε αναμονή για την έκδοση αποφάσεων επιμέλειας, καταφεύγουν στην Εισαγγελία Βόλου και υποβάλλουν ψευδείς καταγγελίες για ανατροφή παιδιών σε ακατάλληλες συνθήκες…

Τουλάχιστον τρεις καταγγελίες με παρόμοιο περιεχόμενο αρχειοθέτησε η Εισαγγελία Βόλου το τελευταίο δεκαήμερο. Το πιο λυπηρό απ’ όλα στις εν λόγω υποθέσεις ήταν η διαπίστωση ότι αυτές αφορούσαν σε εν διαστάσει συζύγους ή και διαζευγμένους γονείς και όχι άτομα του ευρύτερου οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται δηλαδή για άτομα που κατήγγειλαν ψευδώς συνανθρώπους τους με τους οποίους μοιράστηκαν ένα μέρος της ζωής τους και απέκτησαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, έγιναν γονείς.

Πρώην σύζυγοι, γονείς ανήλικων παιδιών «σφάζονται» κυριολεκτικά για την επιμέλεια των παιδιών τους. Φτάνουν σε απίστευτου περιεχομένου καταγγελίες για την καθαριότητα του σπιτιού, τη σίτιση των παιδιών, γενικότερα τις συνθήκες διαμονής προκειμένου να εκδοθεί μία απόφαση που να είναι προς όφελός τους, όταν θα βγουν οι αντίστοιχες των Δικαστηρίων που αναμένουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα η Εισαγγελία Βόλου έχει δεχτεί τουλάχιστον δέκα καταγγελίες με ανάλογο περιεχόμενο. Όμως οι φύλακες έχουν γνώση…

Η Εισαγγελία Βόλου εξετάζει με τη δέουσα σοβαρότητα όλες τις αναφορές που γίνονται και αφορούν σε ανήλικα και τις χειρίζεται με ευαισθησία και ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τα θέματα που αφορούν σε ανήλικους έχει επιφορτισθεί ξεχωριστός εισαγγελέας.

Εντούτοις σε αρκετές περιπτώσεις διακρίνεται ότι σε βάρος των προσώπων που γίνονται οι καταγγελίες που συνήθως είναι άτομα γένους θηλυκού δεν συντρέχουν λόγοι για να διαταχθούν νομικές ενέργειες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι υποθέσεις αρχειοθετούνται και δεν πραγματοποιείται προκαταρκτική εξέταση.

Αντίθετα όταν συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, τότε η Εισαγγελία Βόλου παραπέμπει τις υποθέσεις στην κοινωνική υπηρεσία στον Δήμο του τόπου κατοικίας των καταγγελλομένων και διατάσσει διενέργεια κοινωνικής έρευνας.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας η Εισαγγελία Βόλου θα λάβει και τα κατάλληλα μέτρα ακόμη και με απομάκρυνση των παιδιών από το οικογενειακό περιβάλλον, αν αποδειχθεί τεκμηριωμένα ότι αυτό απαιτείται να γίνει.

Οι κοινωνικές έρευνες που πραγματοποιούνται για την καταλληλότητα ενός περιβάλλοντος για ανήλικα είναι χρονοβόρες. Παράλληλα τα παιδιά υποβάλλονται σε ψυχιατρικές και άλλες εξετάσεις για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας τους. Όμως για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται να υπάρχει τεκμηριωμένος λόγος και όχι αβάσιμες καταγγελίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου