Ομιλία Αλ. Μεϊκόπουλου για τον προϋπολογισμό του 2019

Τελευταία ενημέρωση: 2018-12-19, 17:15:38
Ομιλία Αλ. Μεϊκόπουλου για τον προϋπολογισμό του 2019

Παρέμβαση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια της Βουλής

 

«Το 2015 κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις τύχες μιας χώρας που είχε προβλήματα πολέμου σε συνθήκες ειρήνης. Και μέσα σε αυτές τις δημοσιονομικές συνθήκες ακολουθήσαμε δύο επιλογές: Να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν πιο ήπια μια όντως σκληρή συμφωνία το 2015, που στόχο είχε τη μη συνέχιση μιας πολιτικής παραγωγής ελλειμμάτων και ταυτόχρονα να δώσουμε έμφαση στην ανόρθωση του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη των πιο αδύναμων».

Αυτά ανέφερε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊκόπουλο, κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια «η καθολική δωρεάν πρόσβαση στις δομές δημόσιας υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους, η συγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που η υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών αποκτά έναν πιο ολιστικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, η καθολική εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, η θεσμοθέτηση των θεσμών των σχολικών γευμάτων, το επίδομα ενοικίου, ήταν επιλογές που μαρτυρούν ότι, παρ’ όλες τις σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε, κάναμε και επιλογές οι οποίες είχαν κοινωνικό αποτύπωμα».

«Οι προϋπολογισμοί των τριών προηγούμενων ετών καταδείκνυαν την προσπάθεια «να συγκεράσουμε την αναγκαιότητα δημοσιονομικής σταθερότητας με την προώθηση ενός πολιτικού σχεδίου, το οποίο θα είχε ένα συγκεκριμένο πρόσημο, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και αρχικά να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους». Ωστόσο, «κατόπιν της συμφωνίας που είχαμε για το χρέος τον Αύγουστο του 2018 και το επιτυχημένο κλείσιμο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καταφέραμε να ανακτήσουμε κομμάτι της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας και να έχουμε από εδώ και πέρα τη δυνατότητα να ασκούμε το δικό μας μείγμα πολιτικής. Αυτή είναι και η κομβική ποιοτική διαφορά του φετινού προϋπολογισμού σε σχέση με όλους τους προηγούμενους», πρόσθεσε επίσης ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Μεϊκόπουλος επισήμανε πως ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, καθώς και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% από 2% φέτος και ότι περιλαμβάνει θετικά μέτρα ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ. Κατέληξε εξάλλου λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός ενσωματώνει και τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα για την επιστροφή των αναδρομικών στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες και αγρότες, για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων από 01/01/2019, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για την κάλυψη του μισού των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους έως 25 ετών από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και για τη κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί».

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
5
=