ΤΟΠΙΚΑ

Αυξημένα τα τροχαία με εγκατάλειψη στον Βόλο

αυξημένα-τα-τροχαία-με-εγκατάλειψη-στ-684757

Οδηγοί εγκαταλείπουν πεζούς τραυματίες, μάρτυρες δεν δίνουν στοιχεία

Τραγικές οι διαπιστώσεις της ημερίδας δράσεων πρόληψης και εκπαίδευσης με τίτλο «Διαχείριση επειγουσών καταστάσεων και βασική υποστήριξη ζωής» που πραγματοποιήθηκε προχθές στο ξενοδοχείο «Valis» στην Αγριά.

Ο Βόλος στατιστικά είναι μία από τις πρώτες πανελλαδικά πόλεις σε τροχαία με εγκατάλειψη του τόπου ατυχήματος, κατά κύριο λόγο σε ατυχήματα με παρασύρσεις πεζών.

«Η κουλτούρα των οδηγών πάσχει. Δεν έχουν καταλάβει ότι είναι απαραίτητο να παραμείνουν στον τόπο του ατυχήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η αξιωματικός της Τροχαίας Βόλου Ελένη Καραμπίνη που απηύθυνε ομιλία στην εκδήλωση.

Όταν παριστάμεθα σε ένα τροχαίο ατύχημα έχουμε υποχρέωση να παραμείνουμε στον τόπο, να καλέσουμε σε βοήθεια και να δώσουμε οποιεσδήποτε πληροφορίες απαιτούνται.

Μάλιστα την υποχρέωση αυτή δεν έχουν μόνο οι οδηγοί που εμπλέκονται στο ατύχημα, αλλά και όσοι είναι απλώς μάρτυρες αυτού και δεν ευθύνονται για την πρόκλησή του.

Η αξιωματικός αναφέρθηκε σε παράσυρση πεζής που σημειώθηκε στον Βόλο πριν από μερικά χρόνια. Η τραυματίας που εντοπίστηκε με καθυστέρηση μετά από ενημέρωση διερχόμενων οδηγών παρέμεινε νοσηλευόμενη επί τρίμηνο στην Εντατική του Αχιλλοπουλείου και στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά της.

«Κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η εξέλιξη της υπόθεσης, αν τις είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας άλλο παράδειγμα η ίδια προέτρεψε: «Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε ένα ατύχημα να βρουν το δίκιο τους, όταν οι μάρτυρες αρνούνται να δώσουν καταθέσεις, κάτι που συναντάμε επίσης πολύ συχνά».

Η αξιωματικός ενημέρωσε λοιπόν αναλυτικά για τις προβλέψεις του άρθρου 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με το οποίο αν σημειωθεί οδικό τροχαίο ατύχημα, από το οποίο επήλθε βλάβη σε πρόσωπα ή πράγματα, κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα υποχρεούται: α) Να σταθμεύσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος χωρίς να προκαλέσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία. β) Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας στον τόπο του ατυχήματος και αν δεν μπορεί να ειδοποιήσει για το ατύχημα την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή. γ) Να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητός του ως και κάθε χρήσιμη σχετική με το όχημά του πληροφορία, αν οι εμπλακέντες στο ατύχημα ζητήσουν αυτά.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ Λάρισας και την εθελοντική ομάδα άμεσης επέμβασης Πολιτικής Προστασίας Δημοτικής Ενότητας Αγριάς Δήμου Βόλου. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν πάρα πολύ σημαντικά θέματα.

Ο υποδιοικητής της Τροχαίας Βόλου Βαγγέλης Λιακόπουλος αναφέρθηκε στους απεγκλωβισμούς που κάνει η Πυροσβεστική μετά από τροχαία ατυχήματα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Κώστας Βουδούρης έκανε ειδική μνεία στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και παρουσίασε στοιχεία για τις επικίνδυνες παραβάσεις στην οδήγηση, ενώ από το ΕΚΑΒ Λάρισας έγινε επίδειξη μεταφοράς μοτοσικλετιστών από τροχαία ατυχήματα.

Από την πλευρά του ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγριάς και μέλος της εθελοντικής ομάδας π. Βαρνάβας αναφέρθηκε στην συνεισφορά του εθελοντισμού.

Στη εκδήλωση παρουσιάστηκε πλήθος ομιλιών και οι εθελοντές ενημερώθηκαν για σημαντικές οδηγίες για τη διαχείριση επειγουσών καταστάσεων που ήταν και το ζητούμενο της ημερίδας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου