ΤΟΠΙΚΑ

Παπανάτσιου: Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να αλλάξει το πλαίσιο στην αγορά ζύθου

παπανάτσιου-δεν-είναι-στις-προθέσεις-684944

Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να επεξεργαστεί πρόταση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στην αγορά του ζύθου το επόμενο διάστημα διευκρινίζουν πηγές προσκείμενες στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Αναφορικά με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για επικείμενη παρέμβαση στην αγορά του ζύθου, οι ίδιες πηγές τονίζουν οτι:

– Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί να καταθέτει προτάσεις νόμων προς το υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν νομοθετεί. Το υπουργείο Οικονομικών συλλέγει τις προτάσεις αλλά αυτό αποφασίζει επί του τελικού περιεχομένου τους, καθότι η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στο ίδιο, για τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του και στις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Επομένως, ένα κλίμα «τετελεσμένου γεγονότος» που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες γύρω από το ζήτημα του ζύθου, απλώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

– Επαναλαμβάνουμε ότι καμία πρόταση για τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου στην αγορά του ζύθου δεν βρέθηκε υπό επεξεργασία ούτε σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών.

– Το Γενικό Χημείο του Κράτους (Διεύθυνση Αλκοόλης) υπάγεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και προϊστάμενος της εν λόγω αρχής δεν είναι η υφυπουργός Οικονομικών αλλά ο Διοικητής της ΑΑΔΕ.

– Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα που φαίνεται ότι εστάλη από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε παραγωγικούς φορείς, ήταν μία κίνηση για την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε λάβει γνώση, ούτε επίσης γνώριζε το περιεχόμενο του μηνύματος (και της σχετικής «πρότασης νόμου» ή του σχεδίου υπουργικής Απόφασης). Αρμόδια αρχή να απαντήσει για την εν λόγω ενέργεια είναι η ΑΑΔΕ.

– Εφόσον δεν υπάρχει πρόταση νόμου προερχόμενη από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει και καμία σχετική «προθεσμία» διαβούλευσης.

– Διευκρινίζεται από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν είναι στις προθέσεις του να επεξεργαστεί πρόταση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στην αγορά του ζύθου το επόμενο διάστημα.

[ΑΠΕ ΜΠΕ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου