ΤΟΠΙΚΑ

Κριτική Αγοραστού στην Κυβέρνηση: «Σιγή και ακινησία» για την Αυτοδιοίκηση

κριτική-αγοραστού-στην-κυβέρνηση-σι-685209

Χρησιμοποιώντας τη φράση «σιγή και ακινησία» του Κωνσταντίνου Καβάφη, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση, από το βήμα του 6ου τακτικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ χθες στα Ιωάννινα.

«Σιγή στις τεκμηριωμένες, βγαλμένες από την ίδια τη ζωή, προτάσεις των θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών, των Δήμων, όλων των αιρετών. Ακινησία στο να προχωρήσει τολμηρές πολιτικές αποκέντρωσης και ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ υποστήριξε ότι «υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία των προεκλογικών λόγων και των μετεκλογικών πράξεων» και παρέθεσε το εξής απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ναύπλιο στις 10 Ιουνίου 2013: «Το πιο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος της Ευρώπης πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Στο ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Το μέγεθος αυτής της αλλαγής να είναι τέτοιας έκτασης που θα ανατρέψει την παραδοσιακή συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, το οποίο από το 1830 διαμορφώθηκε ως ένα γραφειοκρατικό αντιδημοκρατικό μόρφωμα που καλλιέργησε σχέσεις δυσπιστίας και αντιπαλότητας με τους πολίτες».

«Πότε αυτό το κράτος θα αποτελέσει παρελθόν; Πού είναι αυτές οι μεγάλης έκτασης αλλαγές;», διερωτήθηκε ο Κ. Αγοραστός και ξεκαθάρισε ότι «οι Περιφέρειες δεν ζητούν χάρη ή ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά να ισχύει και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει στις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, στις οποίες το κεντρικό κράτος περιορίζεται στον στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του, όπως είναι η εθνική ασφάλεια, η άμυνα, η φορολογία και όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Αυτοδιοίκησης».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση σήμερα στις Περιφέρειες τονίζοντας:

* «Οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ σε ορισμένες Περιφέρειες και υπηρεσίες αιχμής δεν υπάρχει καν προσωπικό. Μάλιστα, ενώ το 2019 προβλέπεται να εφαρμοστεί ο κανόνας 1-1 (αποχωρήσεις – προσλήψεις) στον δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ εφαρμόζεται ο κανόνας 1 πρόσληψη για 3 αποχωρήσεις καθώς προβλέπονται 1.641 αποχωρήσεις και μόλις 533 προσλήψεις. Με άλλα λόγια, οι 1.500 προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις το 2019….

* Η χρηματοδότηση έχει περικοπεί κατά 65%, ενώ η κυβέρνηση δεν τηρεί ούτε τη νομοθεσία αποδίδοντας για το 2019 στις Περιφέρειες 700 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι προβλέπονται από τον Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»). Συνολικά, οι παρακρατηθέντες πόροι από το 2011 έως σήμερα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

* Περικόπτοντας τις δημόσιες επενδύσεις των Περιφερειών η κυβέρνηση ουσιαστικά «πυροβολεί» τα πόδια της χώρας μας αφού χωρίς δημόσιες επενδύσεις, το ΑΕΠ μειώνεται σε κάθε Περιφέρεια και συνεπώς στο σύνολο της χώρας.

* Στις αρμοδιότητες επικρατεί το απόλυτο κόψε – ράψε. Ειδικά κάποιοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης το εξέλιξαν στο μέγιστο βαθμό. Κρατούν ή ανακτούν από την Αυτοδιοίκηση όσες αρμοδιότητες θεωρούν ότι μπορεί να τους προσπορίσουν εκλογικό όφελος και μετακυλούν στην Αυτοδιοίκηση όσες θεωρούν ότι έχουν πολιτικό κόστος. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου με το κεντρικό κράτος να έχει πολλαπλές αρμοδιότητες σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «στις Περιφέρειες ούτε φοβόμαστε, ούτε κρυβόμαστε από την ευθύνη όπως αποδείξαμε αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες που «έκαιγαν» σε κοινωνικούς και οικονομικούς όρους, όπως της μεταφοράς των μαθητών. Και φυσικά δεν θεωρούμε ότι ο ρόλος μας εξαντλείται στα – στενά – περιθώρια αρμοδιοτήτων που μας δίνει το κεντρικό κράτος», σημείωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα του τουρισμού, στον οποίο, όπως είπε, «οι Περιφέρειες έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο, ενώ στον «Καλλικράτη» η αναφορά για τις Περιφέρειες και τον τουρισμό εξαντλείται σε μόλις μία σειρά…».

Ο Κ. Αγοραστός επανακατέθεσε την κεντρική θέση της ΕΝΠΕ για τη μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι «η συνταγματική αναθεώρηση είναι κρίσιμος σταθμός αλλά δεν είναι το τέλος της πορείας προς την Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι το κεντρικό κράτος – τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και η γραφειοκρατία – να αναμετρηθεί με τον εαυτό του», σημείωσε.

«Fake η αναλογική των δύο γύρων»

Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ προέβη εκ νέου στην εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση έφερε μια fake αναλογική των δύο γύρων αντί της γνήσιας ανόθευτης, καθαρής αναλογικής του ενός γύρου που και εμείς προτείναμε».

«Μακάρι να διαψευστώ, αλλά διακινδυνεύω την εκτίμηση ότι ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση θα διαπιστώσουν και πολύ γρήγορα μάλιστα πόσο δυσλειτουργικό είναι το νέο σύστημα και θα ζητούν αλλαγές», προέβλεψε.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ προανήγγειλε τη διοργάνωση το επόμενο τρίμηνο ημερίδας «ώστε να αναδείξουμε τις καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις που κάθε Περιφέρεια έχει αναπτύξει και εφαρμόζει αλλά και να τις διαχύσουμε στις υπόλοιπες Περιφέρειες εν είδει «καλών πρακτικών».

Επιπρόσθετα, προανήγγειλε τη σύσταση Ινστιτούτου Περιφερειακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης, το οποίο, όπως εξήγησε, «θα αποτελεί τον επιστημονικό – τεχνοκρατικό φορέα, τον καθημερινό συνεργάτη των Περιφερειών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου