ΤΟΠΙΚΑ

Σ.Β.Θ.Κ.Ε.: Καμπανάκι για την ανταγωνιστικότητα

σ-β-θ-κ-ε-καμπανάκι-για-την-ανταγωνιστι-685336

Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων – «Θα χάσουν το τρένο όσοι δεν επιταχύνουν τον βηματισμό τους», επισήμανε εκ μέρους του ΣΕΒ ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν αποδοτικότερες, παραγωγικότερες και πιο ανταγωνιστικές είναι μονόδρομος. Έτσι θα μπορέσουν να βγουν αλώβητες από την κρίση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάτασης. Αποτελεί όρο επιβίωσης και παράλληλα ευκαιρία για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Αυτό τόνισε μετ’ επιτάσεως χθες από τον Βόλο ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών στο πλαίσιο ομιλίας του στον Βόλο, στην ειδική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, με θέμα την ψηφιακή εποχή και την ευκαιρία που δίνεται στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την τεχνολογία ως «αντίδοτο» στην κρίση.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας αυτό που καταδείχτηκε όσον αφορά στις επιχειρήσεις της, κυρίως μέσα από την τοποθέτηση της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας Ελένης Κολιοπούλου, είναι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εναρμόνιση των επιχειρήσεων με τη νέα ψηφιακή εποχή, για αυτό και όπως τονίστηκε θα πρέπει να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τον βηματισμό τους. Η κ. Κολιοπούλου αναγνώρισε ότι η ευθύνη είναι μοιρασμένη, υπογραμμίζοντας πως σ’ άλλες περιπτώσεις βαρύνεται η Πολιτεία, διότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές και σ’ άλλες οι ίδιες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν μπει πιο δυναμικά στο παιχνίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.

Η πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου, για μία ακόμη φορά, με αφορμή τη χθεσινή συνέλευση, δεν παρέλειψε επίσης να θίξει στην τοποθέτησή της και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα λόγω της υπερφορολόγησης, αλλά και των αλλαγών σε νόμους που αφορούν στη χωροθέτηση των βιομηχανικών ζωνών και των επιχειρηματικών πάρκων, υπογραμμίζοντας κυρίως την ασάφεια που υπάρχει σε διάφορες διατάξεις των νομοσχεδίων, με αποτέλεσμα αντί να διευκολύνονται, να μπερδεύονται ακόμη περισσότερο οι επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έγινε εκ μέρους του ΣΕΒ με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων ενημέρωση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το εταιρικό δίκαιο και τις συγχωνεύσεις κ.ά.

Νωρίτερα το κλιμάκιο του ΣΕΒ από την Αθήνα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Κων/νο Μπίτσιο, επισκέφτηκε παραγωγικές μονάδες της περιοχής και ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις.

Επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας

Ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αφού όπως υπογράμμισε αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο που έχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές σε ένα διεθνές περιβάλλον δύσκολο και απαιτητικό.

«Ο καλύτερος τρόπος για να βγεις από την κρίση είναι να την δεις ως ευκαιρία για να αλλάξεις». Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η 4η βιομηχανική επανάσταση που έχει ανάγκη η χώρα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Όποιος χάσει το τρένο της ψηφιακής εποχής θα μείνει πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στην απασχόληση, αφού θα χαθούν θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΟΤΕ από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αν αρκεί από μόνος του ο ψηφιακός μετασχηματισμός ώστε οι επιχειρήσεις να βγουν στο ξέφωτο ξανά, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως «επειδή η περίοδος μετά την έξοδο από τα μνημόνια είναι κρίσιμη, θα πρέπει ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων να συνδυαστεί και με άλλες πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθεί ένας κύκλος ενάρετης ανάπτυξης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τέλος, αναφερόμενος στον ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ εξήγγειλε επέκταση των προγραμμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού εκ μέρους της Cosmote και έκανε ειδική μνεία στη στρατηγική που ακολούθησε ο Οργανισμός ειδικά τα χρόνια της κρίσης, προκειμένου να εδραιώσει τη βιωσιμότητά του.

«Εμείς ως ΟΤΕ χρησιμοποιήσαμε όλους τους πόρους για να επενδύσουμε στις υποδομές του ΟΤΕ και παρά το γεγονός ότι υπήρξε κρίση το καταφέραμε» ανέφερε. «Επενδύσαμε συνολικά 3 δισ., ενώ τα επόμενα 4 χρόνια οι επενδύσεις μας θα συνεχιστούν με πόρους τουλάχιστον άλλα 2 δισ., τα οποία θα αξιοποιηθούν για την επέκταση των οπτικών ινών, σε νέες υποδομές και δίκτυα σ’ ολόκληρη τη χώρα», τόνισε.

Καμπανάκι από Θεσσαλία

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας Ελένη Κολιοπούλου χαρακτήρισε τη χθεσινή ενημερωτική συνέλευση «πολύτιμο οδηγό», που θα συμβάλλει ώστε οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν έγκυρα και σωστά για θέματα ζωτικής σημασίας που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους.

«Κάθε τρεις και λίγο προστίθενται και καινούργια θέματα. Ειδικά αυτή την εποχή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται, την ώρα που οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν άλλου είδους επάρκεια, σε πηγές χρηματοδότησης, ανθρώπινου δυναμικού και τεχνογνωσίας, με οικονομίες κλίμακας», σημείωσε η πρόεδρος και έκανε επίσης μνεία στη σημαντική συμβολή της βιομηχανίας – μεταποίησης, στην οικονομία των δύο περιφερειών εμβελείας του Συνδέσμου, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και στην οικονομία της χώρας.

«Είναι προφανές ότι η μεταποίηση της χώρας εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το εξωτερικό της περιβάλλον. Οκτώ και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η ανταγωνιστικότητά της παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Έστω όμως και σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, οι βιομηχανικές – μεταποιητικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις δυο περιφέρειες εμβέλειας του Συνδέσμου εξακολουθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην τοπική και στην εθνική οικονομία», πρόσθεσε η ίδια, παροτρύνοντας τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ψηφιακή τους μετεξέλιξη, ώστε να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες, σύμφωνα με την ίδια.

Τέλος, η ίδια αναφέρθηκε στην ανάγκη της αμφίπλευρης ενημέρωσης επιχειρήσεων και αρμοδίων Υπουργείων που έχουν την ευθύνη της ψήφισης και εφαρμογής νέων νόμων που αφορούν στην επιχειρηματική κοινότητα, σημειώνοντας πως για πολλά σοβαρά θέματα και μέχρι να προκύψουν οι εφαρμοστικοί νόμοι και να συνταχθούν οι εγκύκλιοι οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να προχωρούν στα «τυφλά».

«Υπάρχει ένα μπάχαλο, δεν υπάρχει τάξη. Πρέπει οι επιχειρήσεις να σταματήσουν να είναι στα χαμένα. Αχταρμάς είμαστε, όπως σ’ όλα. Χρειάζεται να κάνουμε βήματα συντεταγμένα, να εναρμονιστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Πρέπει επιτέλους να γίνουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» σημείωσε καταλήγοντας η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου