ΤΟΠΙΚΑ

Πρίντζος: Θα είμαστε δίπλα σε κάθε συνεταιρισμό και κάθε αγρότη που αντιμετωπίζει προβλήματα

πρίντζος-θα-είμαστε-δίπλα-σε-κάθε-συνε-686436

Ακρως επιτυχημένος ο πρώτος απολογισμός, ακόμη πιο δυναμικός ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στη συνέχεια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Wyndham Grand Athens Hotel η 1η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε).

Στη γενική συνέλευση, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των περισσότερων μελών του Συνδέσμου παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν ομοφώνως η έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου και ο οικονομικός απολογισμός από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι το Νοέμβριο του 2018.

Σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα του τωρινού διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός υπογράμμισε ότι από την ίδρυση του Συνδέσμου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις προκειμένου να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας και κυρίως να δοθεί λύση σε αυτά, ενώ δεσμεύτηκε για ακόμη πιο δυναμική συνέχεια.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του προεδρείου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και πιο συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (τον υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη και τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη).

Παράλληλα, τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή περίπου 500 ατόμων το πρώτο Συνέδριο του Συνδέσμου στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με τη νέα ΚΑΠ. Ένα θέμα που είχε αναλυθεί και σε ημερίδα που διοργάνωσε λίγο νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στα πλαίσια της Agrotica 2018 στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κοντός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην πρόσφατη απόφαση του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (General Confederation of Agricultural Cooperatives – COGECA), με την οποία ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. έγινε δεκτός ως πλήρες και μόνιμο μέλος της. Ευοδώθηκαν με αυτό τον τρόπο προσπάθειες πολλών μηνών από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, προκειμένου να μπει ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή συνεταιριστική οικογένεια και να μεγαλώσει το κύρος και η «φωνή» του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

Από το ξεκίνημα της θητείας του σημερινού ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ, έγιναν παρεμβάσεις σε όλα τα καίρια ζητήματα τα οποία απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία όπως για παράδειγμα:

-την περιουσία των ανενεργών συνεταιρισμών

-τη στήριξη ελληνικών προϊόντων από κρίση στην Τουρκία

-τις αποζημιώσεις για ζημιές από βροχοπτώσεις

-τα θέματα της κτηνοτροφίας

-τη δημιουργία νέων πυλών ΟΣΔΕ

-τα χρέη αγροτών στην πρώτη ΑΤΕ και τους συνεταιρισμούς που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης

-την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών από την ΕΒΖ

-τη στοχοποίηση συνεταιρισμών με πολιτικές σκοπιμότητες

-τη Νέα ΚΑΠ

-τις αποζημιώσεις ροδακινοπαραγωγών και καπνοπαραγωγών

-τους δασικοί Χάρτες

Από την πλευρά του, ο α’ αντιπρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Νικήτας Πρίντζος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η εγχώρια κτηνοτροφία, κάνοντας λόγο για οικονομική καταστροφή και κίνδυνο ερήμωσης της ελληνικής υπαίθρου. Η κάθετη πτώση της παραγωγής και των τιμών, οι αθρόες ελληνοποιήσεις και η απουσία ελέγχου σε συνδυασμό με τα χρέη που βαραίνουν όλες τις αγροτικές οικογένειες δημιουργούν, σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, ένα «μαύρο» σκηνικό σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια.

Ο κ. Πρίντζος υπογράμμισε ότι ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. θα είναι δίπλα σε κάθε συνεταιρισμό και κάθε αγρότη που αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ τόνισε και τη γενικότερη πρόθεση που υπάρχει στο προεδρείο του Συνδέσμου να πραγματοποιούνται τα διοικητικά συμβούλια σε όλη τη χώρα, προκειμένου ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. να γίνεται κοινωνός των θεμάτων που απασχολούν την κάθε περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι πολλά από τα διοικητικά συμβούλια του Συνδέσμου έχουν πραγματοποιηθεί εκτός Αθηνών και πιο συγκεκριμένα σε Ξάνθη, Βόλο, Βελβεντό Κοζάνης, Κατερίνη, Κιάτο και Τρίκαλα, ενώ και το πρώτο ΔΣ της νέας χρονιάς έχει προγραμματιστεί να γίνει στην περιφέρεια, στις Σέρρες.

Στη γενική συνέλευση έγιναν ακόμη παρεμβάσεις από τον γενικό γραμματέα του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Γιώργο Κατσούλη ο οποίος αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί, το μέλος του ΔΣ κ. Διονύση Κακολύρη ο οποίος ζήτησε ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και παράλληλα να ευνοηθούν και οι καταναλωτές από τις χαμηλότερες τιμές και τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Χρήστο Μπαρλιά και Χρήστο Γιαννακάκη οι οποίοι κυρίως στάθηκαν στο σοβαρό ζήτημα των τραπεζικών χρεών (κυρίως προς την πρώην ΑΤΕ) που εξακολουθεί ταλαιπωρεί χιλιάδες αγροτικές οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμη, στο βήμα της γενικής συνέλευσης ανέβηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας τον κ. Πρίντζο, έκανε λόγο για μία καταστροφική εικόνα του κλάδου, ζητώντας πιο δυναμικές παρεμβάσεις από τους Συνδέσμους και τους χιλιάδες κτηνοτρόφους που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις ελάχιστες καθημερινές τους ανάγκες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, το εποπτικό συμβούλιο του Συνδέσμου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ενέκρινε τα πεπραγμένα και τον οικονομικό απολογισμό του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι το Νοέμβριο του 2018.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου