ΤΟΠΙΚΑ

«Τσουνάμι» ενδοοικογενειακής βίας στη Μαγνησία

τσουνάμι-ενδοοικογενειακής-βίας-σ-686890

Σε έξαρση τα κρούσματα στον Βόλο- Σύλληψη 35χρονου «νταή» που επιτέθηκε και τραυμάτισε τη σύντροφό του

Η βία στο σπίτι βρίσκεται πλέον σε έξαρση και το 2018. Μόλις προχθές ακόμη ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας που εκδηλώνονται ολοένα και συχνότερα στη Μαγνησία. Ενας 35χρονος επιτέθηκε με τα χέρια και με καρέκλα στη σύντροφο και σύνοικό του και της προκάλεσε κάταγμα στο χέρι. Το αστυνομικό δελτίο κατέγραψε ακόμη μία σύλληψη για ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο Προστασίας Κακοποιημένων Παραμελημένων Ατόμων (Κα.Πα.) στη Μαγνησία φθάνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 35 – 50 περιστατικά για συμβουλευτική και νομική υποστήριξη.

Πρόκειται μόνο για εκείνα τα περιστατικά τα οποία γίνονται γνωστά στο Κα.Πα. αυτεπάγγελτα με παρέμβαση εισαγγελέα. Για την πραγματική όμως έκταση του φαινομένου δεν υπάρχει δυστυχώς σαφή εικόνα.

Το νέο περιστατικό

Στην προκείμενη περίπτωση, οι αστυνομικοί του Τμήματος Βόλου συνέλαβαν έναν 35χρονο Βολιώτη. Ο κατηγορούμενος φέρεται να τραυμάτισε στο δεξί χέρι τη σύντροφό του, η οποία μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπου της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ο 35χρονος συνελήφθη μετά από μήνυση της παθούσας, μίας 40χρονης Βολιώτισσας και κρατείται.

Πληθαίνουν τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πανελλαδικό, αλλά και διεθνές φαινόμενο που γνωρίζει μεγάλη έκταση στις μέρες μας. Ο δικηγόρος Νικόλαος Παντελοδήμος τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα την τελευταία 4ετία έφτασαν τα 13.700, ενώ το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες.

«Τα θύματα βιώνουν σωματικές ανικανότητες, χρόνια προβλήματα υγείας, ψυχικές ασθένειες, καθώς και μικρή ικανότητα στη δημιουργία κάποιας υγιούς κατοπινής σχέσης.

Τα δε παιδιά που έζησαν και μεγάλωσαν σε τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον, πολλές φορές, αργότερα, έχουν ψυχολογικά προβλήματα ενώ λόγω προτύπων οδηγούνται κι αυτά σε βίαιες συμπεριφορές» προσθέτει.

Το προφίλ των γυναικών – θυμάτων βίας

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, υπήρχε η αντίληψη ότι οι κακοποιημένες γυναίκες προέρχονται από χαμηλό κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, ο κ. Παντελοδήμος λέει ότι η πρόσφατη διεθνής εμπειρία και έρευνα ανατρέπουν αυτή την άποψη και στο πρόσωπο των κακοποιημένων γυναικών βλέπουν την οποιαδήποτε γυναίκα, τη γυναίκα της διπλανής πόρτας.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «η βία είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να ξεκινήσει ως μία απλή και αθώα συμπεριφορά και με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε μία δραματικά βίαιη πράξη».

Προβληματισμό προκαλεί η διάσταση του φαινομένου

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα καίριο πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία μας, με θύματά της κατά κανόνα γυναίκες. Μπορεί να αφορά σε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική ή ψυχολογική βία, εκτόξευση απειλών και κοινωνική απομόνωση που προκαλούν στα θύματα απελπισία, απόγνωση, πόνο, θλίψη.

«Μία στις τρεις γυναίκες (32%) έχει πέσει θύμα ψυχολογικής κακοποίησης από στενό σύντροφο, 8 στις 10 γυναίκες που απευθύνθηκαν στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ορισμένες φορές, μάλιστα, τραγική κατάληξη αυτών των ενδοοικογενειακών συμβάντων είναι ακόμα και ο θάνατος, με τον αριθμό των γυναικών θυμάτων να είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των αντρών. Σημειώστε, ενδεικτικά, ότι το 2017 σημειώθηκαν 3.134 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με 4.243 θύματα συνολικά», επισημαίνει.

Πίσω από το νούμερο αυτό βρίσκονται δραματικές ανθρώπινες ιστορίες.

Αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία

Οι γυναίκες που απευθύνονται σε συμβουλευτικά κέντρα είναι έγγαμες
κατά 66,75%, σε διάσταση κατά 16,62% και χήρες κατά 1,30%.

Ως προς την οικονομική τους κατάσταση, είναι άνεργες κατά 56,69%, σε κακή οικονομική κατάσταση κατά 43,31% και σε μέτρια οικονομική κατάσταση κατά 41,72%.

Το μορφωτικό επίπεδο των κακοποιημένων γυναικών σύμφωνα πάντοτε με τα στατιστικά στοιχεία είναι τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κατά 30% και υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά 30%.

Το 56% των γυναικών που απευθύνθηκαν για βοήθεια σε συμβουλευτικά κέντρα έπεσαν θύματα λεκτικής ή ψυχολογικής βίας κατά 56% ενώ σε ποσοστό 3,6% έπεσαν θύματα σοβαρότερης μορφής βίας και κατά 3,5% εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική επαφή.

Τέλος, το 82% των περιπτώσεων ο θύτης είναι ο σύζυγος του θύματος, στο 12% ο σύντροφος και σε μικρότερα ποσοστά άτομο του στενού οικογενειακού κύκλου της γυναίκας.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

«Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου, το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α’ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β’ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους, ενώ το άρθρο 2 αναφέρει ότι αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη. Τέλος το άρθρο 3 του παρόντος νόμου ορίζει ότι αν η πράξη της πρώτης παραγράφου τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους», καταλήγει ο κ. Παντελοδήμος παραθέτοντας τις διατάξεις του σχετικού νόμου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου