ΤΟΠΙΚΑ

Δύσκολες μέρες για την εστίαση

δύσκολες-μέρες-για-την-εστίαση-687476

Για δραματική μείωση του τζίρου τους κάνουν λόγο οι επαγγελματίες του κλάδου

Φυτοζωούν τα καταστήματα εστίασης της περιοχής, με τους επαγγελματίες του κλάδου να βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της δραματικής μείωσης του τζίρου, που αγγίζει το 30% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο αγώνας επιβίωσης για τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι έχουν πληγεί λόγω της κρίσης, είναι καθημερινός προκειμένου να μπει φρένο στη δραματική μείωση των εσόδων στα ταμεία των επιχειρήσεών τους.

Η εικόνα της κίνηση των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου είναι αρνητική. Οι επαγγελματίες ευελπιστούν ωστόσο ότι θα πάρουν ανάσα στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

«Τα λειτουργικά έξοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα των επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν οι επαγγελματίες» όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Γρηγορίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης.

Η μειωμένη κίνηση είναι πλέον καθημερινός εφιάλτης για τους επαγγελματίες της εστίασης, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι ένας κλάδος νευραλγικής σημασίας για την περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπος με τα δεινά της κρίσης.

Στο μεταξύ, έχουν περιοριστεί δραματικά και τα χρήματα που δαπανούν οι θαμώνες, με τον κ. Γρηγορίου να επισημαίνει ότι ιεραρχούνται οι υποχρεώσεις και όπως είναι φυσικό δίνεται βαρύτητα στα απολύτως απαραίτητα. «Εχουν μειωθεί στο ένα τρίτο τα χρήματα που δαπανούν οι οικογενειάρχες για την εστίαση και το ίδιο ισχύει για τις νεότερες ηλικίες, αλλά και τους φοιτητές» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι η κίνηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί ούτε για τα έξοδα ενός μήνα, ενώ σημειώνει ότι «δεν είναι βιώσιμη μια επιχείρηση όταν δουλεύει δύο μήνες τον χρόνο και το υπόλοιπο διάστημα φυτοζωεί».

Μεταφέροντας τον προβληματισμό των επαγγελματιών του κλάδου, επισημαίνει ότι «για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα πρέπει να διαγραφούν μεγάλο ποσοστό των παλιών οφειλών και των δανείων με τις προσαυξήσεις. Πρέπει να ανοίξει περισσότερο ο ακατάσχετος και να αυξηθεί η ρευστότητα από τις Τράπεζες. Διαφορετικά δεν μπορούν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου