ΛΑΡΙΣΑ

Γιορτάζει σήμερα η «Ελευθερία» της Λάρισας

γιορτάζει-σήμερα-η-ελευθερία-της-λά-687659

Εκθεση – αφιέρωμα για τον Τύπο στον 20ό αιώνα με σπάνιο αρχειακό υλικό

Η 15η Δεκεμβρίου είναι μια μέρα ξεχωριστή για την εφημερίδα «Eλευθερία» της Λάρισας. 96 ακριβώς χρόνια πριν, ανήμερα της ονομαστικής της εορτής, η νεοεκδοθείσα τότε «Ελευθερία», που είχε ιδρύσει δύο μήνες νωρίτερα ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, μετατρεπόταν σε καθημερινή εφημερίδα.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν η «Ε» παρέμεινε πιστή στις αρχές της ελευθεροτυπίας και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των χιλιάδων αναγνωστών της που την αγκάλιασαν και την έκαναν «εφημερίδα» τους. Καθοδηγούμενη μετά τον ιδρυτή της, από τους γιους του Βασίλη (1936-1945) και Τάκη Δημητρακόπουλο (1945-2004) και σήμερα τη Δανάη Δημητρακοπούλου και τη συνονόματη εγγονή της, συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της.

Σε μήνυμά της η Ε» ενόψει της σημερινής της εορτής αναφέρει πως «σε καιρούς δύσκολους, προσπαθεί και διατηρεί την οικονομική της ανεξαρτησία χωρίς εξαρτήσεις και δουλείες, παραμένει προσιτή στον αναγνώστη στον οποίο λογοδοτεί, υπηρετώντας πάντα την αξία της ενημέρωσης και τη δημοκρατία». Σήμερα ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου έως τις 2 μ.μ., η «Ε» δέχονται τις ευχές των φίλων και αναγνωστών της στα γραφεία της, στον πεζόδρομο της Παπασταύρου. Στις 7 το απόγευμα συνδιοργανώνει έκθεση για τον Τύπο τον 20ό αιώνα στο Λαογραφικό Μουσείο (οδός Γ. Γουργιώτη, πάροδος Φαρσάλων, έναντι του Παλαιού Κοιμητηρίου), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό από εφημερίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, τον περιφερειακό, τοπικό αλλά και μαθητικό Τύπο. Τα πρωτότυπα αρχεία προέρχονται από το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Ελευθερία και τις ιδιωτικές Συλλογές Ν. Παπαθεοδώρου και Αθ. Μπετχαβέ. Στη συγκέντρωση του υλικού συνέβαλαν τα ΓΑΚ από όλη την Ελλάδα και σχολεία της πόλης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου