ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπάνες» σε δύο Βολιώτες για εικονικά τιμολόγια

καμπάνες-σε-δύο-βολιώτες-για-εικονι-687716

Ποινές φυλάκισης τριών και τεσσάρων ετών αντίστοιχα σε δύο Βολιώτες αγρότες γα έκδοση εικονικών τιμολογίων εκατομμυρίων ευρώ. Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας καταδίκασε χθες δύο αγρότες για εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 3,7 εκατ. ευρώ.

Ο ένας αγρότης κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων το έτος 2008, ενώ κρίθηκε αθώος για τα έτη 2007 και 2006 και ο δεύτερος αγρότης καταδικάστηκε για έκδοση εικονικών τιμολογίων τα έτη 2007 και 2006 και αθωώθηκε για τα εικονικά φορολογικά στοιχεία του 2008. Μετά τη δίκη, οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εικονικό, γενικά, είναι το στοιχείο που δεν έχει πραγματική υπόσταση, που είναι ψεύτικο.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη εικονικό είναι το φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται για συναλλαγή ανύπαρκτη στο σύνολο της ή για μέρος αυτής ή για συναλλαγή στην οποία το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη που αναγράφεται στο στοιχείο είναι άγνωστο φορολογικώς πρόσωπο, με την έννοια ότι δεν έχει δηλώσει την έναρξη του επιτηδεύματος του ούτε έχει θεωρήσει στοιχεία στη Φορολογική Διοίκηση.

Εικονικό θεωρείται επίσης το στοιχείο που φέρεται ότι εκδόθηκε ή έχει ληφθεί από εικονική εταιρεία, κοινοπραξία, κοινωνία ή άλλη οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή νομική οντότητα ή από φυσικό πρόσωπο για το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι παντελώς αμέτοχο με τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση η ποινική δίωξη ασκείται κατά του πραγματικού υπευθύνου που υποκρύπτεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις (Ν. 4174/2013 όπως ισχύει με την προσθήκη με το άρθρο 8 του Ν. 4337/2015 όποιος εκδίδει ή αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολο της ή για μέρος αυτής τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (έτη), εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου