ΛΑΡΙΣΑ

Οι υποψήφιοι του Δημ. Κουρέτα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

οι-υποψήφιοι-του-δημ-κουρέτα-για-την-πε-687917

Παρουσιάσθηκε χθες Παρασκευή στη Λάρισα η Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Κίνηση “Πρωτοβουλία” με υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Στην εκδήλωση έγινε μια πρώτη γνωριμία για το πνεύμα που διέπει τη νέα αυτοδιοικητική κίνηση με τον Κο Κουρέτα να γνωστοποιεί τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα δοθεί βάρος για μεταρρυθμίσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι οποίοι είναι Διοικητικά θέματα, Οικονομία, Κοινωνία και Περιβάλλον λέγοντας ότι για όλα αυτά υπάρχει σχέδιο και το οποίο θα γίνει αναλυτικά γνωστό το επόμενο διάστημα καθώς και για τις πηγές χρηματοδότησης που απαιτούνται για την υλοποίηση του.

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση και των υποψηφίων που ήδη έχουν ανταποκριθεί ως τώρα στο κάλεσμα και θα συμμετέχουν στο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

Τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων ανά νομό είναι:

ΛΑΡΙΣΑ

Αθανασόπουλος Νίκος ( αγρότης)
Γιαννούσης Γιώργος ( Κοινωνιολόγος)
Κόκκα Ελεάνα ( βιοχημικός, τελειόφοιτος Νομικής)
Μακρή Σωτηρίνα ( Περιβαλλοντολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ)
Μπάκαβου Χρυσούλα ( Διαιτολόγος)
Μπαράς χρήστος ( Τουριστικό γραφείο)
Μπατζακάκης Δημήτρης ( Ιατρός ΩΡΛ)
Παπανδρέου Νίκος ( Ιατρός ΩΡΛ)
Πατούνα Αναστασία( Γεωπόνος)
Πανουσοπούλου Αύρα( Παραδοσιακά προιόντα διατροφής)
Πούλιος Σωκράτης ( Γεωπόνος, MSc)
Τριπολίτου Διονυσία ( Κοινωνιολόγος)
Χατζηπαναγιώτου Ασημένια ( Οικοτεχνία τοπικών προιόντων )

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Δογκάκης Ανδρέας ( Τοπογράφος Μηχανικός)
Κίτσος Κώστας ( Αρχιτέκτων Μηχανικός)
Τσαγκαδόπουλος Αθανάσιος ( Γεωπόνος, MSc)
Χαλκιά Εφη ( λογίστρια)
Καραζήση Βασιλική (Αρχιτέκτων)

ΤΡΙΚΑΛΑ
Γαραγάνης Μιχάλης ( Τοπογράφος)
Ζερβού Ρίτα ( Νοσηλεύτρια)
Κερασειώτη Θάλεια ( Δρ. Βιοχημικός)
Κουδούνας Χάρης (Ακαδημαϊκός και καθηγητής των συστημάτων αποκωδικοποίησης της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Αγκόνα, Ιταλία)
Παπανικολάου Βασιλική ( Οδοντίατρος)

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Κοτλίτσας Φώτης ( επιχειρηματίας εστίασης)
Νούλας Κώστας ( Οικονομολόγος)
Παπαδάκος Αντώνης ( επιχειρηματίας )

ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Λαρυγκάκης Νικόλαος ( Μουσικός)

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κου Κουρέτα:

Συμπληρώνουμε πλέον 10 χρόνια οικονομικής κρίσης με την κοινωνία να διαδραματίζει περισσότερο ρόλο “παρατηρητή” καθώς μοιάζει να περιμένει έναν από μηχανής Θεό, μία λύση που θα έρθει από μόνη της με έναν τρόπο μαγικό. Η αντίληψη ότι πιθανόν να μην χρειαζόταν να περάσουμε όλα αυτά αλλά και τα δύσκολα που έρχονται, ότι οι ξένοι θα μας λυπηθούν είναι δυστυχώς βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία. Κι αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να δει καθαρά τι και ποιες πρακτικές μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Μια κοινωνία που αδυνατεί να πιστέψει στις δυνάμεις της και στις δυνατότητές της.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών απέδειξε ότι το πρότυπο ανάπτυξης της χώρας που στηριζόταν σε αύξηση του δανεισμού και της κατανάλωσης εις βάρος των επενδύσεων αλλά και της παραγωγής, δεν ήταν βιώσιμο γιατί δεν στηριζόταν στην λεγόμενη πραγματική οικονομία, δηλαδή σε αύξηση παραγωγής, αλλά σε αύξηση κατανάλωσης η οποία πάλι είχε έρεισμα μόνο σε χρήση δανεικού και τεχνητά φθηνού χρήματος

Με όσα περάσαμε από το 2009 έως σήμερα, μοιάζει σαν να μην υπήρχε κανένα σχέδιο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ακόμη και σήμερα 10 χρόνια μετά μιλάμε, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που να έχει προτείνει κάποιος είτε ως πρόσωπο, είτε ως σύνολο ανθρώπων, που θα μπορούσε να μας πάει παρακάτω.

Αντίστοιχη με την γενική εικόνα υπήρξε και η κατάσταση στο τοπικό επίπεδο. Αντί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσει προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση που θα ενισχύει και θα ενδυναμώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, είδαμε όλοι να μετατρέπεται η Αυτοδιοίκηση σε ουρά της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην οποία μεταφέρθηκαν όλες οι αστοχίες και οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος.

Τα κόμματα συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να μοιράζουν χρίσματα και να φυτεύουν υποψηφίους στις τοπικές κοινωνίες στη βάση εσωκομματικών συμψηφισμών και στο όνομα μιας κομματικής πειθαρχίας που ούτε ενδιαφέρει ούτε αφορά τους πολίτες.

Η περιφέρεια που ζούμε, η Θεσσαλία, έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα . Εχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ να προέρχεται από την γεωργική παραγωγή και τη μεταποίηση. Είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα που όμως έγιναν πολύ λίγα πράγματα για να χτιστεί προστιθέμενη αξία που θα έδινε μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Η Σουηδία είναι πρώτη στην ΕΕ, σε παραγωγή αγροτικού ΑΕΠ/ανά εργαζόμενο στην γεωργία/έτος με 60.000 ευρώ, η Ιταλία κάπου στη μέση με 40.000 και η Ελλάδα στον πάτο με 12.000 , ενώ η Θεσσαλία εντελώς στον πάτο των περιφερειών της Ε.Ε. με 8.000 ευρω/έτος. Γιατί; Δεν έχουμε τη δυνατότητα; Όχι, την έχουμε. Απλά κάνουμε λάθος πράγματα. Αντί να κάνουμε σχέδιο σοβαρό , ξοδεύουμε τα χρήματα σε δρόμους, και έργα με πολύ μικρή δυναμική για τον πολίτη. Εδώ και πολλά χρόνια. Και αν μπείτε στο σαιτ της Ευρωπαικής Επιτροπής θα δείτε που βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε απορροφήσεις και ανάπτυξη στη χώρα. Δέκατη σε δεκατρείς περιφέρειες. Αυτό θέλουμε;

Η Θεσσαλία καταγράφεται με αρνητικά στοιχεία σε πάρα πολλούς δείκτες όπως κλάδοι υψηλής τεχνολογίας, μεταποίηση, υπηρεσίες έντασης γνώσης, δηλαδή σε κλάδους που θα προχωρήσουν το τραίνο της ανάπτυξης για την περιοχή, και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ένα καθαρό, δυνατό και μακρόπνοο όραμα είναι αυτό που θα ενώσει κάτω από την ομπρέλα του όλους τους Θεσσαλούς. Χωρίς τους διχασμούς που ακόμη επιχειρούν να δημιουργήσουν τα κόμματα στις τοπικές κοινωνίες. Φανταζόμαστε δηλαδή μια Εθνική Θεσσαλίας που να έχει μέσα δημιουργικούς, αυτόνομους και αποτελεσματικούς πολίτες , πολίτες που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της περιοχής μας.

Σε αυτή τη βάση πήραμε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ να συστήσουμε μια Περιφερειακή αυτόνομη και ανεξάρτητη κίνηση, ένα ρεαλιστικό και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που εφάπτεται με την κοινωνία αθροίζοντας υγιείς δυνάμεις.

Στις εκλογές αυτές δίνεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να επιβραβεύσει ή να αποδοκιμάσει πρόσωπα και πολιτικές. Του δίνεται η δυνατότητα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και ευκαιρία σε νέα πρόσωπα που εκτιμά ότι θα είναι χρήσιμα στα τοπικά δρώμενα.

Στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτεραιότητες μας καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης που απαιτούνται για την υλοποίηση τους. Απλά και μετρήσιμα, και για την περίοδο 2020-2026 που θα έρθει. Οι άξονες πάνω στους οποίους θα στηρίξουμε την μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια είναι:

1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ανάδειξη καλών πρακτικών, αποτελεσματικότητα της διοίκησης, έλεγχος)
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, αύξηση επενδύσεων στον δευτερογενή τομέα, αξιοποίηση υπηρεσιών)
3. ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ειδικές ομάδες πληθυσμού, νέες δυνατότητες, κοινωνικό κράτος)
4. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση υδάτων, οικολογικό αποτύπωμα προϊόντων- ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ)
Θέλουμε να παρακινήσουμε τους νέους, γιατί η δική μας γενιά εκφράζει έντονα στους νεώτερους ότι ‘εμείς χάσαμε , άρα το παιχνίδι είναι είναι χαμένο’, όπως μας λέει και ο θείος Βάνιας στο ομώνυμο έργο του Τσέχωφ.
Αν θα μπορούσαμε να βάλουμε μια επικεφαλίδα σε όλη αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε θα λέγαμε τα εξής: ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου