ΤΟΠΙΚΑ

Συμβουλές από τον Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων για Χριστούγεννα με ασφάλεια

συμβουλές-από-τον-σύνδεσμο-ηλεκτρολό-688651

Ο Σύνδεσμος Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Ν. Μαγνησίας εφιστά την προσοχή των πολιτών δίνοντας οδηγίες για Χριστούγεννα με ασφάλεια.

Αναλυτικά από τον Σύνδεσμο αναφέρονται τα εξής:

“Η αγαπημένη μας εποχή των Χριστουγέννων εγκυμονεί κινδύνους ασφάλειας και οφείλουμε να επιλέγουμε, να τοποθετούμε και να χρησιμοποιούμε σωστά όσα λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα! Ο Σύνδεσμος Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων & Συντηρητών Καυστήρων Ν.Μαγνησίας εφιστά την προσοχή των πολιτών δίνοντας κάποιες οδηγίες.

Κάποιες μικρές συμβουλές, που πρέπει να ακολουθούμε, οι καταναλωτές, όταν στολίζουμε το σπίτι μας ή το χώρο εργασίας μας τα Χριστούγεννα:

  • Το σημαντικότερο πράγμα στο στολισμό πρέπει να είναι η ασφάλεια από πυρκαγιές και ηλεκτροπληξίες. Βασικό και κύριο εξάρτημα είναι πάντα ένα ρελέ διαρροής. Κάθε αγορά πλέον, πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι, κοιτάμε πάντα να φέρει τη σήμανση ’’CE’’. Αν όχι ΔΕΝ αγοράζουμε. Δεν είναι πιστοποιημένα; είναι άκρως επικίνδυνα.
  • Επιθεωρούμε τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά μας, για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες καθώς και αν το φις έχει καλή προσαρμογή, με την πρίζα, για την αποφυγή σπινθηρισμών, πριν τα τοποθετήσουμε στο δέντρο.
  • Διαβάζουμε, με προσοχή, τις οδηγίες χρήσης και τις εφαρμόζουμε.
  • Δεν αφήνουμε, ποτέ, τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνουμε, για ύπνο ή όταν βγαίνουμε, από το σπίτι.
  • Δεν αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα φωτάκια, από πλανόδιους.
  • Αν υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δε χρησιμοποιούμε τα φωτάκια, αλλά τα επιστρέφουμε, στο κατάστημα αγοράς. Ποτέ δεν αγγίζουμε λαμπάκια ή αλλά είδη φωτιστικών τα οποία έχουν ορατά σπασμένα λαμπάκια ή έχουν γδαρθεί τα καλώδια τους και είναι γυμνά, χωρίς την προστατευτική μόνωση. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Δε διορθώνουμε, ποτέ, χαλασμένα λαμπάκια.
  • Τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όταν χαλάσουν, δε τα πετάμε, στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
  • Αν θέλετε να τοποθετήσετε λαμπάκια στον εξωτερικό σας χώρο, θα πρέπει αυτά που θα επιλέξετε να φέρουν οπωσδήποτε την ένδειξη «Για εξωτερικό χώρο», και σε εμφανές σημείο να υπάρχει η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40).
  • Τα φωτιστικά, στους εξωτερικούς χώρους, τα τοποθετούμε, κατά τη διάρκεια της μέρας, για να μπορούμε να βλέπουμε τυχόν φθορές, στις καλωδιώσεις ή υγρασία, που μπορεί να έχει εισχωρήσει, στις επαφές. Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να ακουμπούν, σε υλικά, που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα κ.α.
  • Τα πολύπριζα και οι προεκτάσεις ρεύματος που χρησιμοποιούμε προορίζονται μόνο για τον εσωτερικό χώρο και προσέχουμε να μην τα παραφορτώσουμε με πολλές ηλεκτρικές καταναλώσεις γιατί μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο δεν πρέπει να έλθουν σε επαφή με νερό. Αν βραχούν δεν τα πιάνουμε και φυσικά δεν ανάβουμε με αυτά λαμπάκια πριν στεγνώσουν καλά.
  • Δεν πρέπει τα λαμπάκια να είναι τυλιγμένα και να ακουμπούν το ένα στο άλλο γιατί μπορούν να υπερθερμανθούν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται όταν χρησιμοποιούνται για λόγους διακοσμητικούς σε βιτρίνες καταστημάτων μέσα σε βαζάκια ή μαζί με εύφλεκτα υλικά όπως χαρτί, ύφασμα κ.α. παραβλέποντας τον κίνδυνο ότι λόγω υπερθέρμανσης τους μπορεί να προκύψει πυρκαγιά.
  • Συστήνουμε, όταν τα κάγκελα του σπιτιού ή τα φωτιστικά δρόμου και γενικά μεταλλικά αντικείμενα είναι στολισμένα, είτε με λαμπάκια, είτε με φωτοσωλήνα, να μην τα αγγίζουμε με γυμνό χέρι όταν αυτά είναι αναμμένα. Γιατί αν κάποιο λαμπάκι σπάσει ή σε περίπτωση φθοράς του καλωδίου και διαρροής, υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
  • Προστατεύστε πάντα τον μηχανισμό των φωτοσωλήνων από την βροχή και την υγρασία.
  • Μην τροφοδοτείτε τους φωτοσωλήνες με ηλεκτρικό ρεύμα όταν ο μηχανισμός τους είναι ορατά παραμορφωμένος και αλλοιωμένος από υπερθέρμανση ή βραχυκύκλωμα.
  • Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο, από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει, ποτέ, να τα αφήνουμε να παίζουν, χωρίς επιτήρηση, κάτω από το δέντρο. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα, από τα παιδιά.

Καλά Χριστούγεννα με Ασφάλεια!“.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου