ΤΟΠΙΚΑ

Σταθερό το κόστος του γιορτινού τραπεζιού

σταθερό-το-κόστος-του-γιορτινού-τραπε-688831

Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι για τα Χριστούγεννα – Ελεγχοι ξεκινούν από μικτά κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί φέτος τα Χριστούγεννα το κόστος του γιορτινού τραπεζιού, γύρω από το οποίο θα καθίσουν οι οικογένειες για το παραδοσιακό γεύμα. Κρεοπώλες του Βόλου, αλλά και ζαχαροπλάστες, κόντρα στις αυξήσεις του κόστους αγοράς των προϊόντων τους και πρώτων υλών, θα κρατήσουν σταθερές τις τιμές για τους καταναλωτές – πελάτες τους, απορροφώντας οι ίδιοι τη διαφορά, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους να στρώσουν το γιορτινό τραπέζι με όλα τα καλά και σε καλή ποιότητα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Νίκ. Πουρνάρα πρόκειται να ξεκινήσουν έλεγχοι από μικτά κλιμάκια τόσο σε κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία, όσο και σε σούπερ μάρκετ, αποτελούμενα από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας και των Τμημάτων Εμπορίου και Κτηνιατρικής. Εκτός από τιμοληψίες, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν ασφάλεια και εντοπιότητα των προϊόντων για την προστασία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον κ. Μάριο Μιχαλόπουλο κρεοπώλη, οι τιμές και φέτος σε αμνοερίφια, χοιρινό, μοσχάρι και κοτόπουλο θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. «Οι τιμές λόγω των γιορτών θα «τσιμπήσουν» λίγο, ωστόσο οι κρεοπώλες θα απορροφήσουμε αυτές τις αυξήσεις και θα προσφέρουμε τα προϊόντα μας στις τιμές που τα διαθέτουμε και σήμερα», είπε χαρακτηριστικά. Ηδη στα κρεοπωλεία έχει ξεκινήσει έρευνα από καταναλωτές ενόψει του γιορτινού τραπεζιού, ενώ διστακτικά έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες παραγγελίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αρνί και το κατσίκι θα κυμανθούν από 9 έως 10 ευρώ το κιλό, το χοιρινό από 5 – 6 ευρώ το κιλό, το μοσχάρι 9 -10 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο περίπου στα 2,90 ευρώ το κιλό.

«Τσιμπημένα» τα οπωρολαχανικά

Ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου οι τιμές οπωρολαχανικών και φρούτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα καρότα κοστίζουν – μέση τιμή – 1,32 ευρώ το κιλό από 1,13 τον περασμένο μήνα, τα κολοκύθια πωλούνται προς 1,96 έναντι 1,43, το κουνουπίδι προς 1,47 έναντι 1,39, τα κρεμμύδια (χλωρά) προς 2,31 έναντι 2,11, τα λεμόνια προς 1,49 το κιλό έναντι 1,22 και το λάχανο προς 0,90 ευρώ το κιλό έναντι 0,66 ευρώ το κιλό τον Νοέμβριο.

«Τσιμπημένες» και οι τιμές στα φρούτα. Τα μανταρίνια κοστίζουν 1,45 από 1,16, τα μήλα ποικιλίας γκόλντεν 1,78 από 1,54, ενώ οι μπανάνες «πέταξαν» πάνω από τα δύο ευρώ και διατίθενται προς 2,03 ευρώ το κιλό έναντι 1,45.

Γιορτές χωρίς γλυκά δεν γίνονται

Γιορτινό τραπέζι χωρίς γλυκά δεν γίνεται. Ετσι και οι ζαχαροπλάστες του Βόλου ξεκίνησαν τις ετοιμασίες ενόψει Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τον κ. Μιλτ. Αντωνούλη ζαχαροπλάστη, οι τιμές θα είναι σταθερές και φέτος. Τα μελομακάρονα κυμαίνονται από 8,5 έως 10 ευρώ το κιλό, οι κουραμπιέδες από 10 έως 12 ευρώ το κιλό, το κανταΐφι περίπου 15 ευρώ το ταψάκι και ο μπακλαβάς περίπου 16 – 17 ευρώ το ταψάκι. «Το σημαντικό είναι οι καταναλωτές να στηρίζουν το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς τους, που δουλεύει με αγνά υλικά και παραδοσιακές συνταγές, κρατώντας την ποιότητα υψηλά», υπογράμμισε ο κ. Αντωνούλης.

Εορταστικό ωράριο στα κρεοπωλεία

Από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν με βάση το εορταστικό ωράριο που ανακοινώθηκε από το Σωματείο Κρεοπωλών Βόλου.

Από τη Δευτέρα 17 έως και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου τα κρεοπωλεία θα λειτουργούν 8π.μ. – 3μ.μ. και 5μ.μ. – 9μ.μ., το Σάββατο 22 από 8π.μ. έως 6μ.μ., την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου από 10π.μ. έως 9μ.μ., τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου από τις 8π.μ. έως τις 6μ.μ. Κλειστά θα παραμείνουν ανήμερα και δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν από τις 8π.μ. έως τις 3μ.μ. και από τις 5μ.μ. έως τις 9μ.μ., το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου από τις 8π.μ. έως τις 6μ.μ., την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου από τις 10.π.μ. έως τις 9μ.μ. και τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου από τις 8π.μ. έως τις 6μ.μ.

Κλειστά θα είναι την Πρωτοχρονιά και την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου