Στέρεψε... ο εθνικός κουμπαράς για επανασυνδέσεις ρεύματος

Τελευταία ενημέρωση: 2018-12-13, 18:46:33
Στέρεψε... ο εθνικός κουμπαράς για επανασυνδέσεις ρεύματος

Στο σκοτάδι και το κρύο 25 οικογένειες στον Βόλο- Χωρίς ηλεκτρικό 650 νοικοκυριά στην επικράτεια

 

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κι ως εκ τούτου θέρμανση εκατοντάδες νοικοκυριά εν μέσω χειμώνα και λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τους έκοψαν το ρεύμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών τους προς τη ΔΕΗ προκειμένου να επανασυνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, παρόλο όμως που έχουν στα χέρια τους τις βεβαιώσεις που τους εγκρίνουν το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς ρεύμα. Από τις 10 Νοεμβρίου και μετά, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ρωτώντας τους αρμοδίους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος  και Ενέργειας,  ο εθνικός κουμπαράς στέρεψε… και αναζητούνται περί τα 2,5 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν να ανάψουν και πάλι τα φώτα στα νοικοκυριά εκατοντάδων οικογενειών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στον Δήμο Βόλου, για το πρόγραμμα που παρατάθηκε έως τις 21 Σεπτεμβρίου και αφορά σε οικογένειες που τους έκοψαν έως αυτή την ημερομηνία το ρεύμα λόγω οφειλών, σε αναμονή χωρίς ρεύμα βρίσκονται 25 οικογένειες. Συνολικά σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Ενέργειας 650 οικογένειες στην επικράτεια,  των οποίων οι αιτήσεις για το εφάπαξ βοήθημα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών προς τη ΔΕΗ έχουν εγκριθεί από τις ειδικές τριμελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν Δήμοι και εκπρόσωποι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, εξακολουθούν να μένουν χωρίς ρεύμα επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα στον εθνικό κουμπαρά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την παράταση του προγράμματος για καταναλωτές στα σπίτια των οποίων το ρεύμα κόπηκε λόγω χρεών μετά τις 30 Ιουνίου και έως 21 Σεπτεμβρίου, στην επιτροπή για την εξέταση αιτήσεων σχετικά με την επανασύνδεση της παροχής ρεύματος, ευπαθών καταναλωτών που συστάθηκε στον Δήμο Βόλου, κατατέθηκαν δεκάδες νέες αιτήσεις.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Δέσποινα Κότογλου για το συγκεκριμένο διάστημα εξετάστηκαν από την επιτροπή 100 επιπλέον αιτήματα καταναλωτών τα φώτα στα σπίτια των οποίων έσβησαν.

Σύμφωνα με στοιχεία από το σύνολο των αιτήσεων εγκρίθηκαν οι 60, που σημαίνει ότι η οφειλή των καταναλωτών θα πληρωθεί μέσα από τον δημόσιο κουμπαρά που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό προκειμένου να ξανανάψουν τα φώτα. Από τις υπόλοιπες 40 αιτήσεις, οι 10 είναι σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών δικαιολογητικών και θα επανεξεταστούν.

Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν, πληρώθηκαν από τον δημόσιο κουμπαρά και ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε επανασυνδέσεις. Όχι όμως όλες. Από τις 60 εγκεκριμένες, οι 25 βρίσκονται σε αναμονή που σημαίνει ότι αντίστοιχα νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, όπως 650 σε όλη την Ελλάδα.

Αδειασε ο κουμπαράς

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ενέργειας, ο εθνικός κουμπαράς αφορούσε σε 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα, αλλά μετά την παράταση που δόθηκε έως 21 Σεπτεμβρίου, το ποσό εξαντλήθηκε και το budget ξεπεράστηκε. Αυτή τη στιγμή αναζητούνται 2,5 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι εγκεκριμένες αιτήσεις 650 νοικοκυριών.

Από το πρόγραμμα έχουν πληρωθεί λογαριασμοί και έχουν γίνει επανασυνδέσεις ρεύματος για περίπου 6.000 νοικοκυριά εκτιμάται όμως ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 ακόμη νοικοκυριά που ζουν στα σκοτάδια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και για την κάλυψη των οποίων θα απαιτηθούν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, εκτιμάται ότι περίπου 100.000 νοικοκυριά ακόμη που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νέους… υποψηφίους να μείνουν χωρίς ρεύμα και για να μπουν σε ρύθμιση μέσω δημοσίου προγράμματος εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Εξαμελής οικογένεια επί ενάμιση μήνα στα σκοτάδια

Σε απόγνωση βρίσκεται εξαμελής οικογένεια στον Βόλο, που επί ενάμιση μήνα τής έχουν κόψει το ρεύμα λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά, ένας θείος και ένας παππούς ζουν σε σπίτι όπου όχι μόνο δεν λειτουργούν τα φώτα και οι ηλεκτρικές συσκευές, αλλά δεν έχουν καν θέρμανση εν μέσω χειμώνα.

Τα μέλη της οικογένειας είναι άνεργα. Ο παππούς παίρνει ένα μικρό χρηματικό βοήθημα ύψους 200 ευρώ τον μήνα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενώ ο πατέρας των δύο ανήλικων, πρώην έμπορος, δεν μπορεί να θεωρήσει τιμολόγια και να βγει να δουλέψει λόγω χρεών προς την Εφορία. Ο θείος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν εργάζεται.

«Πήγα να κάνω διακανονισμό στη ΔΕΗ και μου ζήτησαν προκαταβολή 6.000 ευρώ για το χρέος των 18.000 ευρώ που έχω. Οι 15.000 ευρώ είναι πρόστιμα επειδή έκανα τρεις φορές παράνομη επανασύνδεση γιατί έκλαιγαν τα παιδιά. Το πραγματικό χρέος είναι 1.600 ευρώ και κάθε μήνα που παίρνουμε το βοήθημα φρόντιζα να βάζω στη ΔΕΗ ό,τι μπορούσα», περιγράφει ο πατέρας.

Ο ίδιος έχει απευθυνθεί σε όλους τους φορείς για να τον βοηθήσουν, συνεχίζει όμως να βρίσκεται χωρίς ρεύμα. «Φαγητό φτιάχνουμε σε ένα πετρογκάζι που κι αυτό τελειώνει. Θέρμανση δεν έχουμε, τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν μετά τις 4 το απόγευμα που νυχτώνει. Τι να κάνω; Να πάω να κλέψω για να ζήσει η οικογένεια; Να πέσω στον γκρεμό;», λέει με απόγνωση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Εχουμε μεγαλώσει με αρχές. Χρειαζόμαστε όμως βοήθεια για να επιβιώσουμε», αναφέρει απευθύνοντας δραματική έκκληση για βοήθεια.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
5
=