Βαριά «καμπάνα» για κακοποίηση ζώου στο Πήλιο

Τελευταία ενημέρωση: 2018-12-13, 09:49:39
Βαριά «καμπάνα» για κακοποίηση ζώου στο Πήλιο

Ποινή φυλάκισης 28 μηνών σε αγρότη του Πηλίου που είχε αλυσοδεμένο τον σκύλο νηστικό και εκτεθειμένο στα χιόνια 

Σε ποινή φυλάκισης 28 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ένας 57χρονος Πηλιορείτης αγρότης.

Τον Ιανουάριο του 2018 διαπιστώθηκε ότι ο αγρότης κακοποιούσε ένα ζώο συντροφιάς και συγκεκριμένα έναν σκύλο.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε δεμένο τον σκύλο δίπλα σε φορτηγάκι σε σημείο του δρόμου Ζαγοράς - Πουρίου χωρίς να του έχει εξασφαλίσει φαγητό και νερό και αφήνοντάς τον εκτεθειμένο στα χιόνα.

Μάρτυρας του περιστατικού περιέγραψε χθες στο Δικαστήριο αναλυτικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παρέμενε για άγνωστο χρονικό διάστημα δεμένος με αλυσίδα από το λαιμό μήκους δύο μέτρων ο σκύλος και ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος συνεχίζει να κακοποιεί το ζώο και σήμερα.

Από την πλευρά του πάντως, ο κατηγορούμενος δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο για να απολογηθεί για τις πράξεις του και καταδικάστηκε ερήμην.

Μάλιστα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 28 μηνών χωρίς να του αναγνωριστεί η δυνατότητα τριετούς αναστολής, αλλά η ποινή του ορίστηκε να είναι μετατρεπόμενη προς πέντε ευρώ ημερησίως.

Επισημαίνεται ότι ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση και χρηματική ποινή, καθώς και με υψηλό διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με το ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4235/2014.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση θανάτωσης ζώου ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ για κάθε ζώο, βεβαιώνεται από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή στον παραβάτη και επιβάλλεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κ.Μ.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
5
=