ΤΟΠΙΚΑ

ΚΚΕ: Σε εγκατάλειψη η σχολική στέγη στο Βόλο

κκε-σε-εγκατάλειψη-η-σχολική-στέγη-στο-691961

“Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Βόλου για την κατάσταση και τις ελλείψεις στο θέμα της σχολικής στέγης στο Βόλο”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ Μαγνησίας και της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται ακόμη τα εξής: “Η δημοτική αρχή Βόλου δεν έχει δρομολογήσει κανένα πρόγραμμα και δεν έχει κανένα σχεδιασμό για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Δεκάδες μαθητές αναγκάζονται να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε ακατάλληλες αίθουσες (προκάτ, διαδρόμους, αποθήκες, κ.ά.)

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται: Στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου, που παρά το γεγονός ότι παραχωρήθηκε οικόπεδο για την ανέγερση των απαραίτητων αιθουσών, οι μαθητές αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στο γειτονικό σχολικό συγκρότημα. Στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Ιωνίας οι μαθητές με αναπηρία είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους διανύοντας μια απόσταση ακόμη και 100 μέτρων. Στο 1ο ΓΕΛ Βόλου χρειάζεται νέα πτέρυγα διδακτηρίου 13 αιθουσών, καθώς οι υπάρχουσες αίθουσες είναι τύπου προκάτ, με ανεπαρκή θερμομόνωση και ηχομόνωση. Σε 7 σχολικές μονάδες της πόλης οι ανάγκες καλύπτονται από ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες, που τοποθετήθηκαν εδώ και χρόνια και που για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Στο Δ.Σ. Αλυκών δεν έχει προχωρήσει η ανέγερση διδακτηρίου, ενώ το σχολείο παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες, που η δημοτική αρχή σκέφτεται να λύσει με την τοποθέτηση ακόμη μιας προκατασκευασμένης αίθουσας (!). Ακόμη για το 3ο – 9ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, ενώ επί χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στέγασης, δεν έχει δρομολογηθεί καμιά λύση. Στη προσχολική αγωγή όπου 10 νηπιαγωγεία στο κέντρο της πόλης στεγάζονται σε απαράδεκτα νοικιασμένα κτίρια.

Συνολικά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Βόλο, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας, εκτός από την κατασκευή νέων διδακτηρίων, απαιτείται η προσθήκη περίπου 35 νέων αιθουσών σε μια σειρά σχολεία:

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ

Μουσικό Σχολείο Βόλου

4 αίθουσες

3ο ΓΕΛ – Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου

4 αίθουσες

4ο ΓΕΛ Βόλου

3 αίθουσες

10ο Γυμνάσιο Βόλου

3 αίθουσες

1ο Γυμνάσιο – 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας

2 αίθουσες

9ο Γυμνασίου – 6ο ΓΕΛ Βόλου

11 αίθουσες

Γυμνασίου – ΓΕΛ Ν. Αγχιάλου

1 αίθουσα

5ο ΓΕΛ Βόλου

3 αίθουσες

2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας

3 αίθουσες

ΕΕΕΕΚ Βόλου και το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας

2 αίθουσες

Την εγκατάλειψη των σχολικών διδακτηρίων στην τύχη τους συμπληρώνουν οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, η έλλειψη συντήρησης τους, η μη κάλυψη των αναγκών τους σε απαραίτητους χώρους για τη λειτουργία εργαστηρίων, αθλητισμού και ειδικοτήτων και κυρίως η ανυπαρξία των απαραίτητων στατικών και αντισεισμικών ελέγχων.

Η παραπάνω κατάσταση δεν οφείλεται απλά στην αδιαφορία ή την «ανικανότητα» της δημοτικής αρχής Βόλου. Βασίζονται σε πολιτική της επιλογή. Έργα για τη σχολική στέγη και για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι «επιλέξιμα» για τη δημοτική αρχή Βόλου. Υλοποιεί κατά γράμμα τον σχεδιασμό κυβέρνησης – Ε.Ε., όπως και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην ανάκαμψη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων, σε έργα που ευνοούν την κερδοφορία τους. Εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ και από ιδίους πόρους κατευθύνονται, με υπερβολικό ζήλο, στο εξωραϊσμό του κέντρου της πόλης, που δραστηριοποιούνται μεγάλες τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, αφήνοντας στο περιθώριο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Βόλο να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – δημοτικής αρχής και να απαιτήσουν διεκδικώντας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα των παιδιών να μορφώνονται σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου