ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς αναδρομικά χιλιάδες ένστολοι

χωρίς-αναδρομικά-χιλιάδες-ένστολοι-692183

Αποκαλύπτει με ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος

Ψυχρολουσία για χιλιάδες ένστολους σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες και στη Μαγνησία, που περίμεναν επιστροφή των αναδρομικών που δικαιούνται, αντ’ αυτού όμως είδαν το υπόλοιπο του τραπεζικού τους λογαριασμού μηδενικό. Πρόκειται για τους ειδικούς φρουρούς της Αστυνομίας που φέρουν τον βαθμό του λοχία και οι οποίοι αντί να πάρουν πίσω χρήματα, καλούνται να επιστρέψουν από 10 έως και 600 ευρώ ο καθένας.

«Η εικόνα είναι τραγική για 8.000 ένστολους, πρώην ειδικούς φρουρούς και νυν αστυφύλακες» επισημαίνει με αποκαλυπτική ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος στα τέλη Νοεμβρίου είχε επισημάνει τον κίνδυνο απώλειας των αναδρομικών για μερίδα ενστόλων με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπουκώρος είχε κρούσει το «καμπανάκι» για λάθος υπολογισμό στην απονομή των αναδρομικών στους ένστολους με τον βαθμό του λοχία. Όπως είχε τονίσει ο πυρήνας του λάθους εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο υπολογισμός της επιστροφής των αναδρομικών γίνεται με βασικό μισθό για το βαθμό του λοχία στα 683 ευρώ και όχι τα 718 ευρώ όπως ισχύει.

Οπερ και εγένετο… Οι ίδιοι εργαζόμενοι που είχαν λάβει ως αναδρομικά για δύο χρόνια από το 2012 έως το 2014 το 50% των επιδομάτων, περίπου 500 ευρώ έκαστος, σήμερα όχι μόνο δεν έχουν επιστροφή, αλλά θα καλούνταν να πληρώσουν κι από πάνω αν δεν καταθέτονταν η συγκεκριμένη ερώτηση στη Βουλή που οδήγησε στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης στις 4 Δεκεμβρίου 2018 και με την οποία προβλέπεται ότι «για τις περιπτώσεις αρνητικού χρηματικού ποσού αυτό δεν θα λαμβάνεται υπόψη».

«Το βασικό όμως είναι ότι αρκετοί πρώην ειδικοί φρουροί, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πλέον αστυφύλακες, λαμβάνουν ως αναδρομικά ένα μεγάλο μηδενικό! Δηλαδή τίποτα!

Το ίδιο θα είχε συμβεί και για τους φέροντες τον βαθμό του λοχία και ισόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Απλά λόγω της κρίσης δεν είχαν εισαχθεί εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης από το 2012 μέχρι και το 2014, οπότε δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, ενώ οι απόφοιτοι σχολών ΣΤΥΑ, ΣΜΥ κ.τ.λ. όπως είναι γνωστό μένουν μισθολογικά στον βαθμό του λοχία μόνο για ένα έτος. Οι τελευταίοι θα λάβουν αναδρομικά, αλλά αν μελετήσουν σωστά τα ποσά, θα δουν απώλειες της τάξεως των 300 – 400 ευρώ περίπου. Πάντως αυτοί θα λάβουν αναδρομικά, οι ειδικοί φρουροί τίποτα.
Ρωτάμε, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη το εξής απλό:
Πώς η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά για δύο χρόνια 2012-2014 έδωσε στους ίδιους εργαζόμενους τους ειδικούς φρουρούς ως αναδρομικά το 50% των επιδομάτων, περίπου 500 ευρώ έκαστος, ενώ η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την ίδια απόφαση του Σ.Τ.Ε. και για το διπλάσιο χρονικό διάστημα, ήτοι 2012-2016, ενώ θα έπρεπε να τους δίνει 750 -1000 ευρώ, τους δίνει ένα μεγάλο μηδενικό. Πώς;», γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Μπουκώρος προαναγγέλλοντας την κατάθεση ερώτησης στην αρμόδια υπουργό «για την εμφανή αναλγησία της κυβέρνησης εις βάρος των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου