ΤΟΠΙΚΑ

Ξεμπλοκάρει επιτέλους ο Αλατάς

ξεμπλοκάρει-επιτέλους-ο-αλατάς-692881

Εγκρίθηκε η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ με συντελεστή δόμησης 0,10 – Ενθερμοι παραμένουν οι επενδυτές παρά την ταλαιπωρία 20 χρόνων

Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια φαίνεται να ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς. Η επένδυση που έχει περάσει από… σαράντα κύματα μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ξεμπλοκάρει με τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί της εισήγησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος για την έγκριση της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου.

Με ανάρτηση που έκανε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ενημέρωσε για τη θετική απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ. «Επιτέλους! Κάτι θετικό για την περιοχή μας. Υποχρέωση όλων μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Φτάνει πια με την ανεργία στη Μαγνησία», το σχόλιο που έκανε κάτω από την ανάρτηση της κ. Κολυνδρίνη ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επένδυσης.

Πρόκειται για μία ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, η οποία προβλέπει τη μείωση του συντελεστή δόμησης από το 0,15 στο 0,10, προκειμένου «να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος», όπως ενημέρωσε η κ. Κολυνδρίνη.

Μετά την έγκριση το ΣΧΟΟΑΠ θα πρέπει να δημοσιευτεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και στη συνέχεια μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία των αδειοδοτήσεων.

Χθες, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκ. Φορτούνας είχε επικοινωνία με τους επενδυτές που περιμένουν 20 χρόνια για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα τουριστικά σχέδιά τους. Όπως ανέφερε ο κ. Φορτούνας, «ακόμη και 20 χρόνια μετά ενθουσιάστηκαν με τις θετικές εξελίξεις».

Το ΣΥΠΟΘΑ ήταν το τελευταίο «εμπόδιο» στον δρόμο για την τουριστική επένδυση, η σύμβαση της οποίας υπογράφτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 μεταξύ της τότε κοινότητας Τρικερίου και της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas και ακόμη περιμένει. Αντικείμενο της σύμβασης η τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς. Η επένδυση αφορά σε ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου και περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο αποτελούνταν από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτούνα είναι επένδυση μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας και το όφελος θα είναι συνολικό για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς πέρα από την προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου, θα στηριχθούν και οι ντόπιοι επαγγελματίες. Οι προμήθειες πρώτων υλών σε αγροτικά προϊόντα θα γίνονται από τον αγροτικό κόσμο του Νοτίου Πηλίου, που θα μπορέσουν σε επόμενη φάση να προχωρήσουν και στη μεταποίηση των προϊόντων τους για να προμηθεύουν το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Για την επένδυση στον Αλατά έχουν υπερπηδηθεί όλα τα εμπόδια τα τελευταία 20 χρόνια. Συντάχθηκε το ΣΧΟΟΑΠ εξαιτίας του οποίου η επένδυση φρέναρε από το ΣτΕ, αποτυπώθηκε η νησίδα ως 500 στρεμμάτων αντί 493 στρεμμάτων που θα είχε ως αποτέλεσμα η επένδυση να καταδικαστεί σε… κατασκηνώσεις και δεν χαρακτηρίστηκε γαία υψηλής παραγωγικότητας για να απαγορεύονται οι επενδύσεις.

Με την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ μπορεί να πάρει μπροστά η επένδυση έστω και μετά από πολλές και πολύχρονες καθυστερήσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου