ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλείονται νέοι επιστήμονες από το κοινωνικό μέρισμα 2018

αποκλείονται-νέοι-επιστήμονες-από-το-695878

Εξαιρούνται τελικά νέοι άνθρωποι άνεργοι από τη χορήγηση του πολυαναμενόμενου κοινωνικού μερίσματος. Το Υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε φέτος ένα καινούργιο κριτήριο επιλεξιμότητας σε σχέση με πέρυσι. Την ασφάλιση των δικαιούχων τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2018.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας Δημήτρης Παππάς επισημαίνει ότι πρόκειται για μία ουσιώδη διαφορά που θα έχει αντίκτυπο στον τελικό αριθμό των δικαιούχων.

Όπως εξηγεί, νέοι άνθρωποι που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και δεν είναι προστατευόμενα μέλη, εάν δεν έχουν εργαστεί σε κανέναν κύριο φορέα ασφάλισης ποτέ στη ζωή τους και αναζητούν εργασία δεν πληρούν το επίμαχο κριτήριο.

«Και όμως υπάρχουν πολλοί νέοι που ενώ έχουν τελειώσει σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ωστόσο δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους λόγω της υψηλής ανεργίας που τσακίζει. Οι εν λόγω φορολογούμενοι υποβάλλουν κανονικά φορολογικές δηλώσεις και έχουν τις ίδιες ανάγκες βιοπορισμού με άλλους δικαιούχους που έχουν εργαστεί τουλάχιστον για έναν μήνα στη ζωή τους. Είναι άδικο αυτό», εξήγησε ο ίδιος.

Αναλυτικά στην απόφαση χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται:

«Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31.10.2018, όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α’ 85)». Επισημαίνεται ότι η διαχείριση της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του Πληροφοριακού Συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται μία φορά τον χρόνο στο τέλος κάθε έτους.

Όπως προβλέπεται στη σχετική νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στις 28 Νοεμβρίου, το ποσό που διατίθεται φέτος ανέρχεται σε 710 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι ίσο με το ποσό που διατέθηκε το 2017.

Από το Υπουργείο έχουν δοθεί αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου