ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσπά ο Ζαγορίν: «Θέλουμε δρόμους»

ξεσπά-ο-ζαγορίν-θέλουμε-δρόμους-696189

Οι πληγές στο οδικό δίκτυο έχουν απλώς «μπαλωθεί» και ο χειμώνας είναι ακόμη μακρύς

«Πληρώνουμε φόρους μέχρι και το τελευταίο ευρώ, στηρίζουμε τη ζωή σε τρία χωριά, την οικονομία μέσα από την εξαγωγική μας δραστηριότητα και δεν έχουμε δρόμους», ξεσπά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Ζαγορίν Αντώνης Λάσκος με αφορμή τη νέα κατολίσθηση δρόμου που σημειώθηκε δύο χιλιόμετρα κάτω από τη Ζαγορά και είχε ως αποτέλεσμα φορτηγά αυτοκίνητα που έφευγαν φορτωμένα με προϊόντα από τον Συνεταιρισμό να κολλήσουν και να χρειαστούν φορτωτές για τον απεγκλωβισμό τους και τη συνέχιση του δρομολογίου τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δρομολόγια τρόμου και ταλαιπωρίας έκαναν φορτηγά φορτωμένα με προϊόντα από το Ζαγορίν έως και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου που μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά τις πλημμύρες και κατολισθήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη έφυγαν από τις εγκαταστάσεις του Ζαγορίν επτά φορτηγά με 300 τόνους μήλα που προορίζονται για την Αίγυπτο μέσω Θεσσαλονίκης, 5 φορτηγά μήλα για την εσωτερική αγορά και τρία φορτηγά με χυμό.

Ωστόσο λίγα χιλιόμετρα μετά τις εγκαταστάσεις προς τη Ζαγορά, τα φορτηγά δεν μπορούσαν να διέλθουν από την απότομη στροφή σε σημείο όπου ο δρόμος κατολισθαίνει συνεχώς μετά τις πλημμύρες και τις εκτεταμένες κατολισθήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οπως περιέγραψε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Λάσκος, στο σημείο βρέθηκαν εγκλωβισμένα τα φορτηγά και επιστρατεύτηκαν φορτωτές για να μπορέσουν να τα σύρουν και να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους. Οι επιχειρήσεις δεν έγιναν χωρίς απώλειες. Κόπηκαν δύο ημιαξόνια, χάλασαν σασμάν και επιπλέον ο Συνεταιρισμός επιβαρύνθηκε και με το κόστος για τους φορτωτές.

«Το χειρότερο είναι ότι η μεταφορική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το πλοίο για τη μεταφορά των μήλων μας στην Αίγυπτο δεν θέλει να έρθει ξανά στη Ζαγορά. Δεν θέλουν να αναλάβουν άλλο δρομολόγιο», επισημαίνει ο κ. Λάσκος.

Σήμερα από τον Συνεταιρισμό πρέπει να φύγουν επιπλέον 100 τ. μήλα για εξαγωγή στην Αίγυπτο. «Πώς θα τους πείσουμε να έρθουνε δεν ξέρω», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και ξεσπά εκ νέου: «Θέλουμε δρόμους για να μεταφέρουμε τα προϊόντα μας. Ερχεται χειμώνας και τις προχειρότητες θα τις βρούμε μπροστά μας. Δεν πας μπροστά έτσι. Ακόμη και μία ημέρα να χάσουμε είναι κόστος. Και λυπάμαι γιατί από τον Συνεταιρισμό ζουν τρία χωριά και μας έχουν αγνοήσει. Τα έργα έπρεπε να έχουν τελειώσει. Δεν κινδυνεύει μόνο η εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και ανθρώπινες ζωές αν σημειωθεί κάποιο ατύχημα».

Ανοίγουν οι πληγές

Οι πληγές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις ανοίγουν η μία μετά την άλλη στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Οι ζημιές που είχαν προκληθεί επιδιορθώθηκαν πρόχειρα εν αναμονή των μελετών και οριστικών έργων και πλέον σε κάθε καιρικό φαινόμενο τα προβλήματα επανεμφανίζονται.

Δύο χιλιόμετρα κάτω από τη Ζαγορά προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, πάνω σε απότομη στροφή, προκλήθηκε κατολίσθηση και στο οδόστρωμα σχηματίστηκε «σκαλοπατάκι» 20 εκατοστών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Απ. Κοντογιώργο, πρόκειται για ένα προβληματικό σημείο τα τελευταία 30 χρόνια. Το νέο φαινόμενο κατολίσθησης άρχισε το περασμένο Σαββατοκύριακο και την Τρίτη το οδόστρωμα «κάθισε».

Ο ίδιος ανέφερε ότι πληγές ανοίγουν και πάλι στον δρόμο Χάνια –Ζαγορά στο ύψος του Ανηλίου όπου υπάρχουν νέες κατολισθήσεις, αλλά και πάνω από το Καράβωμα όπου ο δρόμος έχει καθίσει και έχει σχηματιστεί σκαλοπάτι 10 εκατοστών.

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Ζαγοράς του ΚΚΕ αναφέρει ότι «μέχρισήμερα με ευθύνες Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα τεχνικό έργο που να αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία, τη διευθέτηση των όμβριων, δηλαδή έργα τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία της λαϊκής κατοικίας και των υποδομών του Δήμου μας σε μελλοντικά ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η παρέμβαση της Περιφέρειας και του Κράτους εξαντλείται σε μπαζώματα των δρόμων για την απλή αποκατάσταση της πρόσβασης. Τα εν λόγω μπαζώματα ήδη με τις βροχές του Νοέμβρη έχουν καταστήσει πολλούς δρόμους επικίνδυνους και απροσπέλαστους.

Είναι χαρακτηριστική η καταστροφή φορτηγών αυτοκινήτων που κουβαλούν αγροτικά προϊόντα του τοπικού Συνεταιρισμού κατά μήκος της εθνικής οδού Χορευτού – Ζαγοράς – Βόλου λόγω συνεχούς καθίζησης του οδοστρώματος σε σημείο το οποίο πάνω από 20 χρόνια έχει επισημανθεί ως επικίνδυνο και παρουσιάζει συνεχείς κατολισθήσεις.

Παράλληλα, σε αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από τεχνικά κλιμάκια του Κράτους στην περιοχή του Δ. Ζαγοράς – Μουρεσίου, μεταξύ 5/3/2018 και 30/4/2018 προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα προέκυψαν τα εξής:

-Από το σύνολο των κτιρίων στα οποία πραγματοποιήθηκε αυτοψία, 156 κτίρια προκύπτουν με βλάβες στην ανωδομή, τη θεμελίωση ή τον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων, με κυρίαρχες τις καθιζήσεις – κατολισθήσεις πρανών, τον ερπυσμό του εδάφους και την πρόκληση βλαβών στα κτίρια.

-Από το σύνολο των κτιρίων που πραγματοποιήθηκε αυτοψία, 81 προέκυψαν ακατάλληλα για χρήση – μη κατοικήσιμα, ενώ σε πολλά από αυτά έχει επισημανθεί ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος επικινδυνότητας.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αποκατασταθεί και κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει αποζημιωθεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες συνεχίζουν και διαμένουν σε ετοιμόρροπα και επικίνδυνα σπίτια.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο με διάφορα τεχνάσματα, αποκρύπτοντας την συμπαιγνία και τη στήριξη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Από τη μία δίνονται εκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη «fast track» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για τους κατοίκους της περιοχής μας επικαλούνται τη γραφειοκρατία που οι ίδιοι δημιουργούν ως άλλοθι ότι δεν προχωρούν τα έργα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου