ΤΟΠΙΚΑ

Αγκάθι η εργασία στην αναπλήρωση για τους αποφοίτους του Τμήματος Ειδικής Αγωγής

αγκάθι-η-εργασία-στην-αναπλήρωση-για-τ-696682

Στελέχωση των σχολείων με μόνιμο ειδικά καταρτισμένο προσωπικό το αίτημα 20 χρόνια μετά τη λειτουργία του Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής

Η στελέχωση των δημοσίων σχολείων από μόνιμους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής προκειμένου οι μαθητές με αναπηρίες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι το πάγιο αίτημα του μοναδικού στην Ελλάδα Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρέθηκε στο προσκήνιο της χθεσινής επετειακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος» στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας.

«Τον προηγούμενο μήνα μάθαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας προσέλαβε 1.500 νέους ανθρώπους για παράλληλη στήριξη στα σχολεία χωρίς κανένα προσόν στην ειδική αγωγή», το παράπονο που βγήκε από τα χείλη του προέδρου του τμήματος καθηγητή κ. Χαράλαμπου Καραγιαννίδη ο οποίος υποστήριξε ότι οι απόφοιτοι έχουν εξαιρετική επαγγελματική αποκατάσταση στον ιδιωτικό τομέα απ’ όπου αναγνωρίζεται η υψηλή κατάρτισή τους, στο δημόσιο όμως εργάζονται ως αναπληρωτές. «Οι απόφοιτοί μας προσλαμβάνονται άμεσα, έχουν άριστη επαγγελματική αποκατάσταση, δυστυχώς όμως στο δημόσιο η απασχόληση δεν είναι μόνιμη», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πρόβλημα αναφέρθηκε και ο καθηγητής του τμήματος, κ. Φίλιππος Βλάχος. «Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή η Πολιτεία θα καταλάβει την ανάγκη στελέχωσης της ειδικής αγωγής με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Είναι απαράδεκτο κάθε χρόνο τα άτομα με ειδικές ανάγκες να αλλάζουν εκπαιδευτικό. Είναι πολύ ευαίσθητη ομάδα και λειτουργεί ανασχετικά στην εκπαιδευτική τους εξέλιξη να έχουν κάθε χρόνο διαφορετικό εκπαιδευτικό. Χρειάζονται μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες την ποιότητα της εκπαίδευσης που τους αξίζει», υπογράμμισε.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του τμήματος έχουν αποφοιτήσει 1.600 προπτυχιακοί, αλλά και μεταπτυχιακοί και διδάκτορες. Μεγάλο ερευνητικό έργο, χιλιάδες δημοσιεύσεις, αλλά και συνεργασία με περισσότερους από 50 φορείς και 150 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και γενικής παιδείας συνθέτουν τη συνεισφορά του τμήματος στην κοινωνία και την εξωστρέφειά του, όπως επεσήμανε ο κ. Καραγιαννίδης.

«Το τμήμα έχοντας μπει στην ενηλικίωση, έχοντας παραγάγει ένα μεγάλο ερευνητικό έργο που έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του επιστημονικού πεδίου της ειδικής αγωγής, θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια με τους ίδιους ρυθμούς. Ελπίζουμε οι προτάσεις του υπουργείου για τη στελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων να προχωρήσουν, να μην έχουμε ξανά κολλήματα, γεγονός που δημιουργεί έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στο τμήμα που είναι ανασχετικό για την όποια πορεία ανάπτυξης, και αναπτύσσοντας περισσότερες επιμορφωτικές δράσεις, δράσεις στην κοινωνία και ερευνητικό έργο να προσφέρουμε στον ευαίσθητο χώρο ειδικής αγωγής και τα επόμενα χρόνια», είναι οι στόχοι για το μέλλον όπως τους έθεσε ο κ. Βλάχος.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν απόφοιτοι του τμήματος μεταξύ των οποίων η Μαρία Παπαζαφείρη, που αποφοίτησε το 2006 από το τμήμα, εργάστηκε δέκα χρόνια ως αναπληρώτρια και επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο για να κάνει το διδακτορικό της. «Το τμήμα έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στα παιδαγωγικά τμήματα και στις παιδαγωγικές μεθόδους, ωστόσο οι επιστημονικές εξελίξεις είναι ταχείς και έχει ακόμη πολλά να προσφέρει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαζαφείρη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου