ΤΟΠΙΚΑ

«Η Αριστερά μπροστά σε σταυροδρόμι»

η-αριστερά-μπροστά-σε-σταυροδρόμι-696717

Για τις προκλήσεις και τον ρόλο της στον 21ο αιώνα μίλησαν ο Κώστας Δουζίνας και ο Μάκης Μπαλλής

Οι προκλήσεις που έχει η Αριστερά μπροστά της, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό, καθώς και η αναγκαιότητα να επανατοποθετηθεί και να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στις νέες συνθήκες και στο νέο περιβάλλον, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο την περασμένη Δευτέρα, με πρωτοβουλία των «Φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς», παράρτημα του οποίου θα λειτουργήσει και στον Βόλο.

Στο ερώτημα πώς μπορεί η Αριστερά να εκφράσει τις σημερινές απαιτήσεις και πώς μπορεί να αναλύσει τα καινούργια δεδομένα με άλλο βλέμμα, δίνοντας απαντήσεις και λύσεις σε θέματα που πλέον ξεφεύγουν από την ατζέντα μίας παραδοσιακής Αριστεράς, επιχείρησαν να απαντήσουν ο Κώστας Δουζίνας, βουλευτής Α’ Πειραιώς και πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς» και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής.

Σύμφωνα με τον κ. Δουζίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα αριστερό, το οποίο όμως, όπως ανέφερε, όταν ανέλαβε την εξουσία δεν ήξερε τι είναι κυβέρνηση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πλέον οι εμπειρίες που έχει συσσωρεύσει από τη διακυβέρνηση της χώρας έχουν βοηθήσει την Αριστερά να πάει ένα βήμα παρακάτω.

«Εάν δεν είχε αυταπάτες ένας αριστερός πολιτικός δεν θα κέρδιζε τις εκλογές» , είπε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «οι αυταπάτες ήταν αναγκαίες, όπως και οι υποσχέσεις που έδωσε».

Απαντώντας δε στην «κατηγορία» που απευθύνεται στον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, ο κ. Δουζίνας ήταν κάθετος.

«Οχι δεν ήταν ψέματα. Ήταν υποσχέσεις που δόθηκαν σε μια συγκεκριμένη στιγμή, σε έναν διαφορετικό χωροχρόνο και όταν καλείται ο πολιτικός να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε πολλές συνθήκες έχουν αλλάξει».

Αναφερόμενος στην Αριστερά και στον ρόλο που καλείται να παίξει στον 21ο αιώνα, ο κ. Δουζίνας υποστήριξε ότι μπορεί να είναι οδηγός για μια «ισοδημοκρατία».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ιστορία της Αριστεράς, «είναι δεμένη με την ιστορία των ανθρώπινων αγώνων για την απελευθέρωση από τα δεσμά που οι αντίπαλοι της Αριστεράς πάντα παρουσίαζαν ως προδεδομένα» και συνεχίζοντας ανέφερε: «Η Αριστερά δεν θα πρέπει να αποδέχεται τίποτα ως προδεδομένο, ότι τα πάντα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν μία πορεία που προκαθορίζεται από τη συνεχή και νομοτελειακή συνάφεια όλων των φαινομένων. Η διαλεκτική προσέγγιση της εξέλιξης οφείλει να αφήνει χώρο για το τυχαίο και πολύ περισσότερο για τον ρόλο του ίδιου του ανθρώπου, ως υποκειμένου της Ιστορίας».

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι ανάγκη να διαμορφωθεί μια νέα Αριστερά, με νέες απαντήσεις στα νέα προβλήματα. «Αν αυτό θα οδηγήσει και σε έναν καλύτερο κόσμο, σήμερα ή αργότερα, δεν το ξέρουμε. Θα ήταν μία ακόμη νομοτέλεια κάτι τέτοιο. Μπορεί να το καταφέρει, μπορεί όχι. Το ενδιαφέρον είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι είναι σε εξέλιξη μία αναζήτηση, ένας διάλογος, ένας προβληματισμός προς αυτή την κατεύθυνση, που τροφοδοτείται από την ανάλυση της σημερινής, όπως έχει διαμορφωθεί, πραγματικότητας, από τις αποκτημένες εμπειρίες, από την αγωνία η Αριστερά να διαμορφώσει τους δικούς της όρους, όρους περισσότερης κοινωνικής δικαιοσύνης, στις εξελίξεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, επισήμανε ότι η Αριστερά θα πρέπει να εμπλουτίσει το ιδεολογικό της «οπλοστάσιο» στα θέματα που αφορούν στην οικολογία, τη διαφθορά, τον πολιτισμό, τις νέες μορφές ανισοτήτων.

«Υπάρχουν σήμερα σημεία θεωρητικής ή πρακτικής προσέγγισης τέτοιων ζητημάτων από χώρους και κινήματα που ανήκουν στον ευρύτερο αριστερό χώρο. Πρέπει να συστηματοποιηθούν να γίνουν θεωρία, να γίνουν ανάλυση και να μετουσιωθούν σε πράξη. Γιατί η Αριστερά αποκτά νόημα όταν από τη θεωρία περνά στην πράξη, στην υλοποίηση του σχεδίου της, στην εφαρμογή του προγράμματός της και σε κυβερνητικό επίπεδο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλλής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου