ΤΟΠΙΚΑ

ΚΚΕ: Καμία αποκατάσταση και αποζημίωση 9 μήνες μετά τις πλημμύρες στην Ζαγορά

κκε-καμία-αποκατάσταση-και-αποζημίωσ-697181

Σχετικά με την κατάσταση στο Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου εννέα μήνες μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018, από την οργάνωση Ζαγοράς του ΚΚΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Έχουν περάσει 9 μήνες από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου 2018, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες βλάβες σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου. Ο Δήμος παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ οι καθιζήσεις συνεχίζονται ακόμη και σήμερα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, σε περιοχές εντός των οικισμών, σε αγροτικές καλλιέργειες.

Εκτεταμένες βλάβες έχουν υποστεί συνδημότες μας στις ιδιοκτησίες τους με σημαντικότερες τις βλάβες σε οικίες και βοηθητικούς χώρους οικιών καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκόπηκε η πρόσβαση προς τις οικίες, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκαν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης.

Μέχρι σήμερα με ευθύνες Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα τεχνικό έργο που να αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, τη διευθέτηση των όμβριων, δηλαδή έργα τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία της λαϊκής κατοικίας και των υποδομών του Δήμου μας σε μελλοντικά ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η παρέμβαση της Περιφέρειας και του κράτους εξαντλείται σε μπαζώματα των δρόμων για την απλή αποκατάσταση της πρόσβασης. Τα εν λόγω μπαζώματα ήδη με τις βροχές του Νοέμβρη έχουν καταστήσει πολλούς δρόμους επικίνδυνους και απροσπέλαστους.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή (5/12) καταστροφή φορτηγών αυτοκινήτων που κουβαλούν αγροτικά προϊόντα του τοπικού συνεταιρισμού κατά μήκος της εθνικής οδού Χορευτού-Ζαγοράς-Βόλου λόγω συνεχούς καθίζησης του οδοστρώματος σε σημείο το οποίο πάνω από 20 χρόνια έχει επισημανθεί ως επικίνδυνο και παρουσιάζει συνεχείς κατολισθήσεις.

Παράλληλα, σε αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από τεχνικά κλιμάκια του Κράτους στην περιοχή του Δ Ζαγοράς Μουρεσίου, μεταξύ 5/3/2018 και 30/4/2018 προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα προέκυψαν τα εξής:

  • Από το σύνολο των κτιρίων στα οποία πραγματοποιήθηκε αυτοψία, 156 κτίρια προκύπτουν με βλάβες στην ανωδομή, τη θεμελίωση ή τον περιβάλλον χώρο των κτιρίων, με κυρίαρχες τις καθιζήσεις – κατολισθήσεις πρανών, τον ερπυσμό του εδάφους και την δημιουργία βλαβών στα κτίρια.
  • Από το σύνολο των κτιρίων που πραγματοποιήθηκε αυτοψία, 81 προέκυψαν ακατάλληλα για χρήση – μη κατοικήσιμα, ενώ σε πολλά από αυτά έχει επισημανθεί ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος επικινδυνότητας.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αποκατασταθεί, και κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει αποζημιωθεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες συνεχίζουν και διαμένουν σε ετοιμόρροπα και επικίνδυνα σπίτια.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο με διάφορα τεχνάσματα, αποκρύπτοντας την συμπαιγνία και τη στήριξη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Από τη μία δίνονται εκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη «fast track» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για τους κατοίκους της περιοχής μας επικαλούνται τη γραφειοκρατία που οι ίδιοι δημιουργούν ως άλλοθι ότι δεν προχωρούν τα έργα.

Αποκρύπτουν την αλήθεια ότι οι δομές για την προστασία του λαού σε Δήμο, Περιφέρεια και Κράτος είναι πλήρως διαλυμένες ή ανύπαρκτες ενώ οι δομές για τη φορολεηλασία και την καταστολή σε πλήρη ανάπτυξη.

Αποκρύπτουν ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία, γιατί η προστασία του λαού «κοστίζει ακριβά» στο κεφάλαιο, και εξαντλούν τις ενέργειές τους στο «μπάζωμα όπως όπως» μετά την καταστροφή.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας, τους αγρότες, τη νεολαία να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να ανατρέψουν τους συσχετισμούς. Ο λαός μας μπορεί να γίνει αφέντης στον τόπο του, με μπροστάρη την εργατική τάξη και με κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο να δημιουργήσει αντιπλημμυρικά και πάσης φύσεως τεχνικά έργα που θα ικανοποιούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες του”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου