ΤΟΠΙΚΑ

Η αυτοτέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων λυδία λίθος για ένα κράτος δικαίου

η-αυτοτέλεια-των-δικηγορικών-συλλόγω-698062

Αντιδράσεις για την υπαγωγή υπαλλήλων του δικηγορικού σώματος στο «πόθεν έσχες»

Συντεταγμένα και ηχηρά θα αντιδράσουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της θεσμοθετημένης με τον Κώδικα Δικηγόρων και αναγνωρισμένης από τη νομολογία αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που αναρτήθηκε και στο site του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, επισημαίνεται ότι το δικηγορικό σώμα θεωρεί ως θεσμικά μη αποδεκτές τις σχετικές κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, με την αποστολή εγγράφων σε δικηγορικούς συλλόγους για θέματα υπαγωγής των υπαλλήλων τους στο καθεστώς της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και στο «πόθεν έσχες» και μάλιστα με απειλή διοικητικής έκπτωσης των εκλεγμένων Διοικήσεων των Συλλόγων.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε την 1η Δεκεμβρίου στα Γιαννιτσά και ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνεδρίασης που απηχούν και στην Οργανωτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αποτελεί τη λυδία λίθο ενός κράτους δικαίου και βασική συνιστώσα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή διαμαρτύρεται για την παράλειψη του Υπουργείου Οικονομικών να προβεί στη σχετική δέσμευση, που είχε το ίδιο αναλάβει, για επέκταση της απαλλαγής των ελεύθερων επαγγελματιών από το καθεστώς του ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στις 25.000 ευρώ. Γι’ αυτό αποφάσισε να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό στο αμέσως προσεχές διάστημα και αν συνεχιστεί η πλήρης αγνόηση του δικηγορικού σώματος, να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Αντίθετα η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την ψήφιση των ασφαλιστικών ρυθμίσεων που επιφέρουν ελαφρύνσεις στους δικηγόρους και αποκαθιστούν μέρος των αδικιών του παρελθόντος.

«Η διεκδικητική μας προσπάθεια συνεχίζεται για περαιτέρω ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, ιδίως ως προς τη μείωση των εισφορών υγείας, τον επαναπροσδιορισμό της βάσης του υπολογισμού των εισφορών και την επιστροφή των αναδρομικών», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου