ΤΟΠΙΚΑ

Στη φυλακή δύο από τους τρεις φυγόποινους που συνελήφθησαν στον Βόλο

στη-φυλακή-δύο-από-τους-τρεις-φυγόποιν-698412

Δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τις χρηματικές ποινές τους και έτσι δέχτηκαν να οδηγηθούν στη φυλακή.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν χθες οι δύο από τους τρεις φυγόποινους που συνελήφθησαν τα τελευταία δύο 24ωρα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου.

Οι δύο από τους συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια δεν υπέβαλαν αίτημα για ρύθμιση της ποινής, ούτε και είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ.

Πρόκειται για έναν 37χρονο Βολιώτη και μία 36χρονη Βολιώτισσα που είχαν καταδικαστεί για ξεχωριστές υποθέσεις κλοπής.

Συγκεκριμένα, ο 37χρονος είχε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον περασμένο Μάιο με ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων μηνών στην οποία δεν είχε ασκήσει έφεση.

Αντίστοιχα, η 36χρονη είχε σε βάρος της ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και η έφεση που είχε ασκήσει είχε κριθεί ανυποστήρικτη.

Οι δύο φυγόποινοι οδηγήθηκαν στη φυλακή. Αντίθετα, ο τρίτος φυγόποινος, ένας 50χρονος Βολιώτης που συνελήφθη χθες τα ξημερώματα, πλήρωσε την ποινή του και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 50χρονος είχε σε βάρος του ποινή φυλάκισης δύο ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για υπόθεση ναρκωτικών, όμως είχε εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος ποινής του και είχε ένα υπόλοιπο φυλάκισης εννέα ημερών. Ο συλληφθείς πλήρωσε λοιπόν την ποινή του.

Εξάλλου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας όλο και περισσότεροι φυγόποινοι επιλέγουν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης, παρά να ρυθμίσουν τις μετατρεπόμενες ποινές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φυλακή οδηγούνται φυγόποινοι ακόμη και με ποινές φυλάκισης δέκα ημερών, λόγω ακριβώς της οικονομικής αδυναμίας.

Θα εκτίσουν το ένα δέκατο της ποινής

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Νόμου 4322/2015, γνωστού ως Νόμου Παρασκευόπουλου, κρατούμενοι που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής εάν η ποινή τους έχει διαρκέσει μέχρι τρία έτη εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής.

Αντίστοιχα, εάν η ποινή τους είναι μεγαλύτερη των τριών ετών και έχει διάρκεια μέχρι τα πέντε έτη, καθώς και εάν η διάρκειά της είναι μεγαλύτερη των πέντε ετών, οι κρατούμενοι απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου