ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση των λοιμώξεων λόγω αιθαλομίχλης

εξαρση-των-λοιμώξεων-λόγω-αιθαλομίχλ-698860

Εξαρση των εποχικών ιώσεων παρατηρείται σε ποσοστό 30% περίπου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να επιδεινώνει τα αναπνευστικά προβλήματα, όπως υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων στην ημερίδα με θέμα τις επιδημίες, που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο Ματσάγγου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Παράλληλα έγινε αναφορά στη συγκριτική μελέτη που ξεκίνησε πρόσφατα, με πεδίο ανίχνευσης τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα στις βιομηχανικές περιοχές του Βόλου και του Πειραιά. Την έρευνα διεξάγει το Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κομβικό ρόλο στην παραπάνω συγκριτική έρευνα έχει η Βολιώτισσα Μαριάννα Διομήδους, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας δημόσιας υγείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ. Διομήδους υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, θα είναι γνωστά σε διάστημα ενός χρόνου περίπου.

Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχει έξαρση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις δύο περιοχές και να διαπιστωθούν τα αίτια που προκαλούν το πρόβλημα. Αν οφείλεται, δηλαδή, στο κάπνισμα, τη ρύπανση ή σε άλλους παράγοντες, όπως τα κληρονομικά αίτια.

Αύξηση λοιμώξεων αναπνευστικού

Παράλληλα, η κ. Διομήδους ανέφερε ότι στην περίοδο που διανύουμε παρατηρείται αύξηση στις ιώσεις και στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης και του εμβολιασμού, κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπογράμμισε ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο παρατηρείται αύξηση της αιθαλομίχλης λόγω του καπνού που προέρχεται από τα τζάκια και τόνισε ότι υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στο καρδιαγγειακό, όσο και στο αναπνευστικό σύστημα.

Όπως υπογράμμισε η ίδια «συνιστάται ο εμβολιασμός τόσο στους επαγγελματίες υγείας, όσο και στα γηραιά και στα ανοσοκατασταλμένα άτομα, σε άτομα που πάσχουν από άλλες συνοδές νόσους και παράλληλα στα βρέφη και τα παιδιά που είναι πολύ λίγο προστατευμένα».

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ανέλυσε από την πλευρά του ο Νικόλαος Σύρμος νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο του Βόλου, ο οποίος ανέφερε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης, και είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο και να πλένουμε τα χέρια μας όταν αγγίζουμε τους ασθενείς. Πριν πάμε στο Νοσοκομείο και μετά την έξοδό μας πρέπει να είναι καθαρά τα χέρια μας. Επίσης, όταν είμαστε άρρωστοι ή έχουμε γρίπη δεν πηγαίνουμε σε χώρο όπου υπάρχουν νοσηλευόμενοι, γιατί μπορεί να μεταδώσουμε τη γρίπη».

Ο κ. Σύρμος τόνισε επίσης ότι «με όλα τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και με την εκπαίδευση του προσωπικού, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε στο μέλλον να μειωθούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

Τη χθεσινή ημερίδα διοργάνωσε το Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και την παρακολούθησαν αρκετοί Βολιώτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου