ΤΟΠΙΚΑ

Νέο «χαράτσι» προκαλεί απόγνωση σε δεκάδες οικογένειες πολυτέκνων

νέο-χαράτσι-προκαλεί-απόγνωση-σε-δε-698907

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πολύτεκνοι και τα μέλη των οικογενειών τους, εξαιτίας του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που καλούνται να πληρώσουν στην Πολιτεία, με το αιτιολογικό ότι τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την καθημερινή μετακίνησή τους αποτελούν τεκμήρια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η συντριπτική πλειονότητα των πολύτεκνων οικογενειών, από τις 3.700 στη Μαγνησία, αδυνατεί να καλύψει το συγκεκριμένο «χαράτσι», εκφράζοντας με αλλεπάλληλα υπομνήματα προς την Πολιτεία τη φωνή απόγνωσης και τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, ειδικά στα χρόνια της κρίσης.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας από τους πολύτεκνους, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα βάρη που επωμίζονται. Όπως αναφέρουν μέλη της Ενωσης Πολυτέκνων, για να μεταφέρουν με ασφάλεια την πολυμελή οικογένειά τους χρησιμοποιούν πολυμορφικά αυτοκίνητα επταθέσια και άνω, με κυβισμό που συνήθως είναι 2.000 κυβικά εκατοστά και πάνω, γεγονός που θεωρείται τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης από την Πολιτεία.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ενωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας Τάνια Πράπα χαρακτήρισε «παράλογη και άδικη» τη βαριά φορολογία που καλούνται να καταβάλουν οι πολύτεκνοι στην Πολιτεία, που τους τοποθετεί στην ίδια θέση με όσους διαθέτουν από επιλογή μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν πολύτεκνοι, εκτός του υπέρογκου ποσού των 690 ευρώ των τελών κυκλοφορίας, υποχρεούνται να πληρώσουν και ένα «χαράτσι» ως τέλος πολυτελούς διαβίωσης γύρω στα 300 ευρώ. Δεν σταματούν όμως εδώ τα δεινά των πολυτέκνων, διότι λόγω των προαναφερθέντων, εξαιρούνται και από το κοινωνικό επίδομα και κατά συνέπεια και από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, άσχετα από το εισόδημα και οποιοδήποτε άλλο κριτήριο.

Η πρόεδρος των πολυτέκνων της Μαγνησίας υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει κατ’ επανάληψη τεθεί υπόψη των κυβερνώντων, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα. «Είναι ντροπή το Κράτος να βάζει φόρο πολυτελείας στην πολύτεκνη οικογένεια. Πρέπει να αρθεί αυτή η άδικη μεταχείριση στην πολύτεκνη οικογένεια» είπε η κ. Πράπα, η οποία μεταφέρει δυναμικά τα αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών στην Πολιτεία.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο μέτρο η κατάργηση της τιμητικής σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες, που «αποτελούν αιμοδότες της κοινωνίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να τείνει ευήκοον ους στα ζωτικής σημασίας αιτήματα των πολυτέκνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου