ΤΟΠΙΚΑ

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Καμία αλλαγή στο άρθρο 3»

δημητριάδος-ιγνάτιος-καμία-αλλαγή-σ-698937

«Κερκόπορτα» χαρακτηρίζει ο Μητροπολίτης την πρόταση της Κυβέρνησης για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Λάβρος κατά της επιχειρούμενης αλλαγής του άρθρου 3 του Συντάγματος, που ρυθμίζει τις σχέσεις του Κράτους με την Ορθόδοξη Εκκλησία, εμφανίζεται ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε προχθές στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», υπογραμμίζοντας ότι «πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κερκόπορτα για να επιτύχει η Ρωσία αυτό που επιδιώκει τους τελευταίους 4 αιώνες, να αναγνωριστεί ως η Τρίτη Ρώμη».

Ο Σεβασμιώτατος απαντά για ζητήματα όπως η επιχειρούμενη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ο όρος «ουδετερόθρησκο» Κράτος και άλλα πολύ σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, που θίγουν τις σχέσεις της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την εν γένει, ανά τον κόσμο, Ορθοδοξία.

«Εχει αποδειχθεί ότι και στην Αθήνα, όπως και στο Στρασβούργο, υπάρχουν ακόμα δικαστές. Είναι επιλογή της Κυβέρνησης, αν θέλει, να μείνει στην ιστορία ως η Κυβέρνηση των μαζικότερων απολύσεων που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα, για να φτιάξει τα δικά της «θερινά ανάκτορα»» είπε ο κ. Ιγνάτιος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η ενδεχόμενη μονομερής νομοθέτηση της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων των κληρικών από την Κυβέρνηση.

Περί θρησκευτικής ουδετερότητας

Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε ανοιχτά για όλα και διευκρίνισε ότι «επειδή κυκλοφορεί η θεωρία ότι όσοι Μητροπολίτες διαφωνούν με τη συμφωνία της 6/11 είναι ακροδεξιοί, σας θυμίζω ότι ανήκω σ’ εκείνους που έχουν στηρίξει δημόσια την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών».

Ερωτηθείς για την αντίθεσή του στην προσθήκη περί ουδετερότητας στο άρθρο 3, ο ίδιος καθιστά σαφές ότι «το άρθρο 3 ρυθμίζει τις σχέσεις του Κράτους με την Ορθόδοξη Εκκλησία, όχι τις σχέσεις του Κράτους γενικώς και αορίστως με τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας μας».

Αναπτύσσοντας τη συλλογιστική του, ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αντί για έναν έξυπνο συμβιβασμό, έχουμε μια καταστροφική πρόταση, όχι μόνο για τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας στην πατρίδα μας, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας στην Ορθοδοξία παγκοσμίως».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας στο σύνολό της απέναντι στο φλέγον θέμα, ο κ. Ιγνάτιος είπε: «Η Ιερά Σύνοδος έχει μιλήσει έγκαιρα. Όλοι οι Μητροπολίτες είναι σύμφωνοι ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο άρθρο 3 και απορρίπτουν χωρίς περιστροφές την πρόταση για την προσθήκη της ρήτρας της θρησκευτικής ουδετερότητας. Αυτό έχει εκφρασθεί σε 2 τακτικές Ιεραρχίες. Είναι ευθύνη, πλέον, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου να εκφράσει δημόσια και δυνατά την κοινή θέληση και βούληση της Ιεράς Συνόδου, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε κανέναν. Ο ίδιος γνωρίζει πότε αυτό πρέπει να γίνει».

Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο της Ελλάδος, ως παγκόσμια δύναμη για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία ειδικότερα, διαμηνύοντας ότι: «Η προσθήκη της θρησκευτικής ουδετερότητας στο άρθρο 3 σημαίνει ότι η Ελλάδα οικειοθελώς διακηρύσσει στον κόσμο ότι παραιτείται από αυτή την πρωτοκαθεδρία που έχει, ότι αρνείται τη σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, ότι κόβει τους ιδιαίτερους δεσμούς της με την Ορθοδοξία και την ελληνική διασπορά απανταχού της Γης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου