ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για τη Μερσίνα

αντιδράσεις-για-τη-μερσίνα-453613

Συνεχίστηκαν χθες οι αντιδράσεις για την ανάθεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στην πόλη Μερσίνη της Τουρκίας με δηλώσεις που έκαναν ο Θανάσης Νάκος και ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ ερώτηση στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κατέθεσε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Βόλου Ζέττα Μακρή.

Ειδικότερα ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ. και Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος σχετικά με την ανάληψη τελικώς των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από την πόλη Μερσίνα της Τουρκίας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σαν να μην έφτανε το εθνικό μας στραπάτσο με την αφαίρεση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα, το χειρότερο σενάριο ήρθε να συμπληρωθεί με την ανάθεση των Αγώνων στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην πόλη Μερσίνα. Πρόκειται για την ίδια πόλη που στην πρώτη ψηφοφορία είχε καταλάβει την τρίτη θέση μεταξύ των διεκδικητριών πόλεων, επειδή οι αθλητικές εγκαταστάσεις της τότε δεν ήταν έτοιμες στο βαθμό που ήταν οι αντίστοιχες του Βόλου! Ίσως θα πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. υπουργός Πολιτισμού γιατί η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει στην ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων και μάλιστα σε πολύ πιο περιορισμένο χρόνο και να επωμιστεί τις δαπάνες διενέργειας των αγώνων; Γιατί δηλαδή να δαπανήσει αρκετά ή πολύ περισσότερα από το δικό μας προϋπολογισμό ώστε να αναλάβει η Μερσίνα τους Μεσογειακούς Αγώνες, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση τόσο απροκάλυπτα απαξίωσε; Αλήθεια οι Τούρκοι είναι τόσο αφελείς ή τόσο εύποροι οικονομικά ή μήπως κατανοούν αυτό που πιστεύαμε και εμείς, ότι δηλαδή η ωφέλεια από την προβολή της περιοχής είναι πολλαπλάσια από τα έξοδα; Να μην ξεχνάμε ότι τα Μεσογειακά παράλια της Τουρκίας αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης της γείτονος χώρας. Σε αντίθεση όλων αυτών πρόσφατα ο κ. Γερουλάνος επιχείρησε να μας πείσει πως ούτε λίγο ούτε πολύ, μας έκανε… χάρη που δεν θα διοργανωθούν οι αγώνες στη χώρα μας και στην περιοχή μας».

Ερώτηση της Ζ. Μακρή

Για το θέμα της ανάθεσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στην πόλη Μερσίνα της Τουρκίας η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ζέττα Μακρή, ενόψει και της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την ερχόμενη Δευτέρα, κατέθεσε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την παρακάτω ερώτηση:

«Οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν πλέον παρελθόν για την περιοχή μας. Οι ενστάσεις μας και οι διαμαρτυρίες μας περιορίστηκαν σε κάποιες υποτονικές αντιδράσεις και στα αιτήματα συνάντησης των αιρετών αυτοδιοικητικών της περιοχής μας με τους αρμοδίους Υπουργούς.

Έκπληξη αλλά και οργή προκαλεί η αλαζονική και υποτιμητική για την πόλη μας άρνηση των κυβερνώντων να συναντήσουν τον Δήμαρχο, προκειμένου να ακούσουν τις ενστάσεις του αλλά και τα αιτήματά του. Και η προσβολή αυτή δεν αφορά μόνο στο πρόσωπο του Δημάρχου, αλλά στο σύνολο των συμπολιτών μας και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που, όπως σήμερα πληροφορηθήκαμε (και ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθεί) οι Μεσογειακοί Αγώνες ανατέθηκαν στην Τουρκία.

Κατόπιν τούτων

1) Υπάρχει κάποια προφορική ή έγγραφη απάντηση στο αίτημα της συνάντησης του Δημάρχου Βόλου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Υπουργό Πολιτισμού και τον Υπουργό Οικονομικών;

2) Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής; Υπάρχει συγκεκριμένη πρότασή μας για τα έργα και τον προϋπολογισμό τους; Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τη διάθεση και τη δυνατότητα της δημοτικής μας ομάδας να συμβάλλει στην διαμόρφωση των προτάσεων αυτών»;

 O Μ. Χαρακόπουλος

Για την ανάθεση των Αγώνων στην πόλη Μερσίνη της Τουρκίας ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, προέβη με τη σειρά του στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αφαίρεση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από την Ελλάδα αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στη δημόσια εικόνα της χώρας μας και εξέθεσε την ελληνική κυβέρνηση για τους επιπόλαιους χειρισμούς της.

Στέρησε από τη Θεσσαλία μια διοργάνωση που μπορούσε να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός, αλλά και ως πόλος έλξης τουριστικών ροών σε μια δύσκολη συγκυρία για την περιφέρεια.

Η είδηση ότι η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων ανέθεσε τη διοργάνωση των αγώνων του 2013 στη Μερσίνα της Τουρκίας έρχεται να επιβεβαιώσει τις αρχικές ανησυχίες που είχαμε διατυπώσει, στο πλαίσιο και σχετικής ερώτησης στο εθνικό κοινοβούλιο, για τις αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική προβολή της πατρίδας μας αλλά και ειδικότερα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε μια περίοδο όπου η προσέλκυση τουριστών μπορεί να αποτελέσει σημαντική ανάσα για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, ιδίως στην περιφέρεια, η ανάθεση των αγώνων σε μια ευθέως ανταγωνιστική τουριστική αγορά μας αφαιρεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Είναι προφανές ότι η πλήρης απουσία αναπτυξιακού οράματος εκ μέρους της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις διαρκώς επανεμφανιζόμενες εγγενείς αδυναμίες συντονισμού και παλινωδιών που χαρακτηρίζουν το σύνολο της κυβερνητικής λειτουργίας ευθύνονται για τη δυσμενή κατάληξη και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Είναι επιτακτική η δημιουργία μιας συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής στη Θεσσαλία, που θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός».

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου