ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα… η κοινή κάθοδος ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝΑΛ στον Δήμο Βόλου

στον-αέρα-η-κοινή-κάθοδος-συριζα-κινα-699966

Εντονα προβληματισμένος ο Πάνος Σκουρλέτης – Τι αντιτείνουν όσοι αντιδρούν στην υποψηφιότητα Παπαδούλη – Οι επόμενες κινήσεις της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο»

Ενα βήμα… πριν το ναυάγιο βρίσκεται η πολυσυζητημένη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ στον Δήμο Βόλου. Η αβελτηρία που καταλογίζεται από το Κίνημα Αλλαγής στο κυβερνών κόμμα, όσον αφορά στη λήψη απόφασης που να συνηγορεί στη στήριξη του υποψηφίου δημάρχου Απ. Παπαδούλη που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ, σε συνδυασμό με την πολιτική όξυνση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Χαριλάου Τρικούπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες με φόντο το C4I και το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έχουν δυναμιτίσει στον υπέρτατο βαθμό τον πολιτικό «αρραβώνα» που τελέστηκε σε επίπεδο Θεσσαλίας. Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι στηρίζουν το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας δεν κρύβουν πλέον τον προβληματισμό τους, διαβλέποντας πως υπό τις παρούσες συνθήκες αυτός ο «πολιτικός γάμος» πολύ δύσκολα «θα ριζώσει».

Αυτό μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανό να συμπαρασύρει αφενός τις ήδη «κλειδωμένες» συνεργασίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρόσωπο του Ν. Τσιλιμίγκα και στον Δήμο Καρδίτσας στο πρόσωπο του νυν δημάρχου Φώτη Αλεξάκου και αφετέρου θα θέσει υπό αίρεση το ενδεχόμενο στήριξης του νυν δημάρχου Λάρισας Απόστολου Καλογιάννη, για την οποία «καίγεται» ο ΣΥΡΙΖΑ, παλεύοντας με «νύχια και με δόντια» για την επανεκλογή του κ. Καλογιάννη.

Ολα του γάμου… δύσκολα

Στον Δήμο Βόλου η εκπεφρασμένη πρόθεση της κομματικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει άνοιγμα ενόψει των ερχόμενων δημοτικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ τοπικά προσκρούει σε ύφαλο… και αυτός δεν είναι άλλος από την άρνηση σημαντικής μερίδας του κυβερνώντος κόμματος τοπικά να αποδεχτεί τον Απόστολο Παπαδούλη ως κοινό υποψήφιο των δύο χώρων στον Δήμο Βόλου, αντιπαραβάλλοντας μετά από μία «ακατάσχετη ονοματολογία» εν δυνάμει υποψηφίων…τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Βόλου Ιάσονα Αποστολάκη, ο οποίος, στη διαδικτυακή δημοσκόπηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να «στέκεται» καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους που μετρήθηκαν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ και επιπροσθέτως φέρεται να έχει τη στήριξη και των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων. Ο ίδιος βέβαια ο κ. Αποστολάκης δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια, ούτε φέρεται να έχει δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ το οριστικό ο.κ. ώστε να επισημοποιηθεί το ενδιαφέρον του να ηγηθεί συνδυασμού στον Δήμο Βόλου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σύνθεση απόψεων στην τοπική οργάνωση ώστε το κόμμα του να μη διασπαστεί, έχει διαμηνύσει μεν ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η τοπική οργάνωση, όπερ σημαίνει οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους «ενοίκους» της Νομαρχιακής Επιτροπής στην πλ. Ελευθερίας, την ίδια στιγμή ωστόσο στην τελευταία συζήτηση που έγινε με τα τοπικά στελέχη και τους βουλευτές στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Σκουρλέτης, ζήτησε εξίσου να ληφθεί υπόψη σοβαρά, ότι ενδεχόμενες επιλογές που δεν θα αποτελούν πρόκριμα συμπόρευσης με το ΚΙΝΑΛ τοπικά μπορεί να τινάξουν στον αέρα το «μοντέλο συνεργασίας», που επιχειρεί να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας, με προνομιακό συνομιλητή τις πολιτικές δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ.

Στο ΚΙΝΑΛ πάντως θεωρούν, όπως τονίζονταν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πως ο «πολιτικός χρόνος τελειώνει» και υπογράμμιζαν πως δεν είναι δυνατόν «μικροκομματικές εμμονές και προσωπικές φιλοδοξίες εκ μέρους μίας μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να τορπιλίζουν την προσπάθεια συνεργασίας». Μάλιστα τις τελευταίες μέρες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, από το ρεπορτάζ, στο ΚΙΝΑΛ αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές η εκτίμηση πως ορισμένοι πραγματικά δεν επιθυμούν τη συνεργασία με τον χώρο και ότι προβάλλοντας διάφορες ενστάσεις και μέσα από την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης, απώτερος στόχος τους είναι η αυτόνομη κάθοδος με δικό τους στέλεχος, αφού προηγουμένως έχουν «ροκανίσει τον χρόνο, αλλά και την υποψηφιότητα Παπαδούλη».

«Όποιος και αν είναι ο σχεδιασμός τους δεν πρόκειται το ΚΙΝΑΛ να περιμένει για πολύ ακόμη. Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική και οργανωτική προετοιμασία. Όλοι θα κριθούμε για τις επιλογές μας και τη στρατηγική που ακολουθούμε», ήταν η απάντηση που δόθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στην ερώτηση για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής.

«Η στάση του ΚΙΝΑΛΛ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διαθέσεις του κοινωνικού χώρου αυτού του κόμματος. Το διαπιστώνουμε στις συζητήσεις με στελέχη του χώρου τοπικά, που αρνούνται αυτή την αντισυριζαϊκή κατεύθυνση που δίνεται εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛΛ και διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια ακαμψία την οποία δεν μπορούν να την κατανοήσουν. Αντίθετα, εμείς αναζητούμε σε πολλές περιπτώσεις προγραμματικές προϋποθέσεις για να συνεργαστούμε» αντιτείνουν την ίδια στιγμή τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία τέθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το ίδιο ακριβώς ερώτημα.

Ένθεν κακείθεν πάντως, εκείνοι που αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος, όπως επίσης ότι πράγματι το κυβερνών κόμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά στο να λάβει τις αποφάσεις του, σ’ ένα μεγάλο βαθμό μάλιστα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους , φοβούμενοι πως ακόμη και αν υπάρξει τελικά συνεργασία στο πρόσωπο του κ. Παπαδούλη, όλα αυτά που προηγήθηκαν, ενδεχομένως να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στην τελική προσπάθεια.

Το «οργανόγραμμα» των επόμενων κινήσεων ΣΥΡΙΖΑ

Στο καθαρά οργανωτικό – πολιτικό κομμάτι, τοπικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στον Βόλο. Εκκρεμούν επίσης η συνέλευση των οργανώσεων, που είχε αναβληθεί ώστε να γίνουν διεργασίες και επαφές με κάθε οργάνωση ξεχωριστά ώστε να καταγραφούν όλες οι απόψεις, ενώ ακόμη προγραμματίζεται να συνέλευση και της αυτοδιοικητικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο», η οποία όμως δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι μεσολαβεί και η αργία του Αγίου Νικολάου. Σε κάθε περίπτωση το αργότερο αρχές της επόμενης εβδομάδας ενδεχομένως να υπάρξει «λευκός καπνός» από την πλ. Ελευθερίας όσον αφορά στον υποψήφιο δήμαρχο Βόλου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου