ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτιά για ερευνητική εργασία του Γιώργου Πρώια

πρωτιά-για-ερευνητική-εργασία-του-γιώ-699988

Παρουσίασε σε διεθνές συνέδριο τη «διαχρονική εξέλιξη των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στην πόλη του Βόλου»

Πανελλήνια διάκριση για τον υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργο Πρώια και για την ερευνητική του εργασία που αφορά στη «Διαχρονική εξέλιξη των αιωρούμενων σωματιδίων Ρ10 στην ατμόσφαιρα του Βόλου». Απέσπασε το πρώτο βραβείο στο περιθώριο του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας που είχε πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κ. Πρώιας παρουσίασε επιστημονικά στοιχεία για το διαχρονικό όπως παρατήρησε πρόβλημα της συγκέντρωσης ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα από το 2001 έως το 2016.

Στο περιθώριο του συνεδρίου και στη μνήμη του εκλιπόντα διακεκριμένου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Ιωάννη Ζιώμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαριολοπουλείου- Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ αποφάσισαν να απονείμουν βραβείο σε νέο επιστήμονα ο οποίος επιλέχθηκε μεταξύ αυτών που συμμετείχαν ως πρώτοι συγγραφείς στο συνέδριο. Για τον λόγο αυτό συστάθηκε επιτροπή επιλογής από τους Χρήστο Ζερεφό ακαδημαϊκό, Παναγιώτη Νάστο καθηγητή του ΕΚΠΑ και τους καθηγητές Αλκιβιάδη Μπάη, Δημήτριο Μελά και Δημήτριο Μπαλή. Η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το πρώτο βραβείο στους κ.κ. Γιώργο Πρώια για την εργασία «Διαχρονική εξέλιξη των αιωρούμενων σωματιδίων Ρ10 στην ατμόσφαιρα του Βόλου» και Νικόλαο Σιώμο για την εργασία ταξινόμησης των αέριων ρύπων βασισμένη σε φασματοφωτομετρικές και ηλιοφωτομετρικές μετρήσεις.

«Η εργασία μου πήρε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε δεκάδες άλλες και είχε ένα μικρό χρηματικό βραβείο, αλλά και την ιδιαίτερη τιμή να αξιολογηθεί από ακαδημαϊκούς και καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ελλάδος, διεθνούς κύρους, όπως ο ακαδημαϊκός κ. Ζερεφός, οι καθηγητές του ΑΠΘ κ. Μελάς, κ. Μπάης, κ. Μπαλής και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Νάστος. Η συγκεκριμένη εργασία αξιολογήθηκε ανάμεσα σε δεκάδες άλλες για την αρτιότητα, την αξιοπιστία και την επιστημονική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την επιτροπή για το βραβείο αυτό, τους γονείς μου και την οικογένειά μου που έχω αρωγούς στο επιστημονικό μου έργο, αλλά και τον μέντορά μου καθηγητή κ. Παλιατσό, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πρόσφατα από καρκίνο. Τους οφείλω πολλά και πιστεύω ότι τους κάνω περήφανους με το έργο μου. Ως επιστήμονες, οφείλουμε να καταγράφουμε, να παρατηρούμε να μελετάμε και να εξάγουμε συμπεράσματα επιστημονικά τεκμηριωμένα. Παρότι οι υποχρεώσεις που έχουμε είναι αρκετές, τα προβλήματα πολλά, οι δυσκολίες στη ζωή τεράστιες δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κυνηγάμε το όνειρό μας, τους στόχους μας και να προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι στον εαυτό μας και στην κοινωνία που ζούμε», δήλωσε ο κ. Πρώιας.

Το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης

Όπως αποτυπώνει ο κ. Πρώιας στην εργασία του η οποία παρουσιάστηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον περασμένο Οκτώβριο και σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα αποτελέσματα της στοιχειακής ανάλυσης των αιωρουμένων σωματιδίων αναδεικνύουν ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, θείο και πυρίτιο ως τα βασικά στοιχεία που ανιχνεύονται στην ευρύτερη περιοχή. Ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος παρουσίασαν σχετικά υψηλές τιμές συγκέντρωσης σε σύγκριση με άλλα αστικά περιβάλλοντα και πιθανώς να σχετίζονται με μεταλλουργικές δραστηριότητες όπως η φορτοεκφόρτωση σκραπ. Τέλος, τα στοιχεία νικέλιο, χαλκός, ψευδάργυρος, σελήνιο, αντιμόνιο, βάριο και μόλυβδος παρουσίασαν υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένη ανθρωπογενή δραστηριότητα, όπως κυκλοφορία αυτοκινήτων και λειτουργία συστημάτων κεντρικής θέρμανσης.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν καταγραφεί και αναλυθεί από το 2012 κι επομένως είναι υπαρκτά στην ατμόσφαιρα της πόλης εδώ και αρκετά χρόνια.

Υψηλή συνεισφορά στα PM10 σε όλες σχεδόν τις θέσεις δειγματοληψίας φαίνεται να έχει η καύση βιομάζας (τζάκια, ξυλόσομπες). Τις απογευματινές ώρες, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι υψηλότερες από τις πρωινές, σε όλες τις θέσεις μέτρησης. Το γεγονός αυτό συνδέεται κυρίως στη λειτουργία των συστημάτων οικιακής θέρμανσης και δευτερευόντως στην κυκλοφορία. Τα Σαββατοκύριακα οι τιμές των μετρήσεων είναι υψηλότερες, κυρίως τις απογευματινές ώρες, σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να οφείλεται κυρίως στην οικιακή θέρμανση καθώς τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει εμπορική δραστηριότητα και η κυκλοφορία οχημάτων είναι μειωμένη.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε σημεία που βρίσκονται μέσα στο κέντρο της πόλης του Βόλου κατέγραψαν υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, σε αντίθεση με τα σημεία που βρίσκονται περιφερειακά από αυτό.

Κλιματικές συνθήκες και μορφολογία

Από τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται ότι πολύ καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων έχει τόσο η τιμή της ταχύτητας του πνέοντος ανέμου, όσο και η διεύθυνση πνοής του.

Δεν είναι όμως μόνο οι χαμηλής έντασης άνεμοι που εγκλωβίζουν ουσιαστικά τη ρύπανση πάνω από την πόλη. Ακόμη και όταν φυσούν ισχυροί νότιοι άνεμοι, η ρύπανση παραμένει καθώς το Πήλιο λειτουργεί σαν τείχος. Η υγρασία είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας στην ύπαρξη υψηλών τιμών στην συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων.

Τα ΡΜ10 σημαντικός ατμοσφαιρικός ρύπος

Το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου είναι διαχρονικό. Είναι υπαρκτό εδώ και αρκετά χρόνια και καταγράφεται από τον σταθμό μέτρησης. Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ρύπους της ατμόσφαιρας των αστικών περιοχών και αποτελούν ένα σύνθετο μείγμα μικροσκοπικών σωματιδίων που προέρχονται τόσο από ανθρωπογενείς όσο και από φυσικές πηγές. Επιδημιολογικές μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., έχουν τεκμηριώσει την ύπαρξη βραχυχρόνιων συνεπειών στην υγεία όπως είναι η αναπνευστική και καρδιαγγειακή νοσηρότητα κατά την έκθεση σε αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου