ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση προκαλεί έξαρση εξαρτήσεων από παράνομες αλλά και νόμιμες ουσίες

η-κρίση-προκαλεί-έξαρση-εξαρτήσεων-απ-700233

Μεγάλη έξαρση των εξαρτήσεων τόσο από παράνομες όσο και από νόμιμες ουσίες προκαλεί η οικονομική και ταυτόχρονα κοινωνική κρίση, τονίστηκε το Σάββατο το απόγευμα, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ με το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Τσοπουρίδου, οι εξαρτήσεις «χτυπούν» κυρίως στην εφηβεία και ιδίως μέσα στην οικονομική κρίση που δημιουργεί και κρίση αξιών. «Οι έφηβοι νιώθουν ανασφάλεια, φόβο, ο ψυχισμός τους είναι ευάλωτος και για να αντιμετωπίσουν ό,τι συμβαίνει καταφεύγουν σε κάποιου είδους εξάρτηση» σημείωσε η κ. Τσοπουρίδου.

Η ίδια τόνισε ότι οι εξαρτήσεις δεν αφορούν μόνο στα βαριά ναρκωτικά. Το χασίς, το αλκοόλ, το τσιγάρο και το διαδίκτυο είναι επίσης εξαρτήσεις που πλήττουν τους εφήβους.

Από την πλευρά του ο ψυχίατρος ενηλίκων, κ. Νικ. Νικολάου υπογράμμισε ότι και οι ενήλικες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε απλές και καθημερινές συνήθειες που θεωρούν ότι δεν βλάπτουν. Σύμφωνα με τον ίδιο στην ελληνική επαρχία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού, κάτι που δείχνει ότι θα πρέπει να επαναθεωρήσουμε τι εννοούμε φυσιολογική κατανάλωση. Εστίασε επίσης και σε μια μορφή άλλων εξαρτήσεων όπως είναι οι οθόνες και τα social media. «Ερευνες δείχνουν ότι αγγίζουμε έως 2.500 φορές την ημέρα την οθόνη του κινητού μας. Αυτό είναι εξάρτηση», είπε. Επεσήμανε δε ότι και ο τζόγος αυξήθηκε μέσα στην κρίση. «Ανθρωποι χωρίς ιστορικό, καταλήγουν να είναι εθισμένοι από τον τζόγο», σημείωσε.

Παρακολουθούνται πάνω από 200 άτομα στο ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο εκπαίδευσης και έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, Κ. Ξενοφώντα Σελπεσάκη περισσότερα από 200 άτομα στον Βόλο παρακολουθούνται από τα προγράμματα του κέντρου. «Το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι μεγάλο και λόγω της κρίσης και λόγω της φιλελευθεροποίησης ορισμένων αντιλήψεων όπως η χρήση του χασίς που για κάποιους θεωρείται φυσικό προϊόν ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ο προθάλαμος για τα βαριά ναρκωτικά. Μάλιστα το χασίς έχει πλέον γίνει η κύρια ουσία κατάχρησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ δέχεται άτομα ηλικίας από 14 ετών και πάνω, προσφέροντας υπηρεσίες από την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση μέχρι το στάδιο της θεραπείας και της επανένταξης.

Η εκδήλωση του Σαββάτου ήταν μάλιστα το πρώτο πεδίο συνεργασίας του ΚΕΘΕΑ με το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου που εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Γιώργο Μέρκατα και Κων. Παρίση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου