ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων

εκδήλωση-για-τις-μεταμοσχεύσεις-και-τ-851206

Ο Δήμος Αρτέμιδος και ο Σύνδεσμος Δωρητών Οργάνων Σώματος πραγματοποιούν την Πέμπτη 10 Μαΐου στο Δήμο Αρτέμιδας εκδήλωση με θέμα: Μεταμοσχεύσεις – Δωρεά Οργάνων.
Η Εκδήλωση θα λάβει χώρα την επόμενη Πέμπτη και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αρτέμιδος και με ομιλητές τους Βούλα Σχορετσανίτου-Κουτρομάνου, Φιλόλογο, Γεν. Γραμματέα του ΣΥ.ΔΟ.ΣΩ. και Απόστολο Χατζηκυριάκο, Γιατρό, Διευθυντή του Κ.Υ. Βελεστίνου. Συντονιστές είναι η Δωροθέα Κολινδρίνη, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρτέμιδος και Ιωάννης Βαρδούλης Πρόεδρος ΣΥ.Δ.Ο.ΣΩ. Ο Δήμαρχος Αρτέμιδος Δημήτρης Αλεξόπουλος θα απευθύνει χαιρετισμό.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στα τροχαία ατυχήματα και τελευταία στην δωρεά οργάνων σώματος στην κλίμακα κατάταξης των χωρών της Ευρώπης.
Τα τροχαία ατυχήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η «πηγή» από όπου προέρχονται τα όργανα προς μεταμόσχευση.
Η δωρεά οργάνων σώματος είναι υψίστη εκδήλωση αγάπης εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης στον συνάνθρωπό μας.
Ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε «… για να γίνει η επαύριον της ζωής πάλι ζωή».
Ο στόχος είναι να διαδοθεί ιδέα της δωρεάς οργάνων στον πολύ κόσμο και φιλοδοξία και σύνθημά μας να γίνουμε πρώτοι στον κατάλογο των δωρητών οργάνων και τελευταίοι στα τροχαία ατυχήματα.
Στη χώρα μας υπήρξε πρόοδος στα 2 τελευταία χρόνια. Το 2003 ο αριθμός των δοτών ήταν 6,4 στο 1.000.000 σήμερα είναι 8,9, αλλά πολύ χαμηλά, συγκριτικά με την Ισπανία, την πρώτη χώρα στον κόσμο, με 33,8. Ο αριθμός των δοτών οργάνων σώματος ανέρχεται σε 90.000 περίπου. Στη Μαγνησία φθάνει στους 1.200. Υπάρχουν περί τους 8.500 νευροπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία είτε στον τεχνητό νεφρό οι περισσότεροι ή σε περιτοναϊκή πλύση.
Οι νευροπαθείς που περιμένουν μόσχευμα φθάνουν τους 800, στη Μαγνησία τους 60. Λιγότεροι από 10 είναι για την καρδιά πνεύμονες και ήπαρ. Όμως θάνατος του παιδιού στο ΩΝΑΣΕΙΟ περιμένοντας μόσχευμα συγκίνησε το πανελλήνιο και την εποχή εκείνη έγιναν δωρητές οργάνων σώματος πάνω από 3.000. Ένας νέος άνθρωπος, με συγγενείς στο Βόλο, με πλήρη αναπνευστική ανεπάρκεια, πέθανε. Δεν δόθηκε σ’ αυτόν δημοσιότητα.
Στην περιοχή μας οι νευροπαθείς ανέρχονται σε 200 περίπου, οι 120 σε τεχνητό νεφρό, οι 30 σε περιτοναϊκή πλύση και 45 σε τεχνητό νεφρό σε ιδιωτική μονάδα.
Στο Νοσοκομείο Βόλου – Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έγιναν 30 δωρεές οργάνων.
Οι νεφροπαθείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ανέρχονται σε 65. Οι 39 ζουν με καλή ποιότητα ζωής, οι 19 πέθαναν και 8 απέρριψαν το μόσχευμα και ξαναμπήκαν στον τεχνητό νεφρό. Στον κατάλογο αναμονής είναι 800 σε όλη τη χώρα και 60 στη Μαγνησία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου