ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας δρόμου για θεραπείες μετά το «ψαλίδι» στις συνταγογραφήσεις

αγώνας-δρόμου-για-θεραπείες-μετά-το-ψ-700610

Δυσφορία προκαλεί σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και όχι μόνο το «ψαλίδι» του ΕΟΠΥΥ στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Οι περικοπές του αριθμού των φαρμάκων ανά συνταγή έχουν επιπτώσεις και στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από γιατρό σε γιατρό για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα του μήνα.

Το «κούρεμα» φαρμάκων στη συνταγογράφηση κυμαίνεται στο 25% και πλέον. Αυτό έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις, καθώς στην πράξη σημαίνει πως για παράδειγμα όλοι οι γενικοί ιατροί, αλλά και οι παθολόγοι, που είναι οι ειδικότητες που δέχονται το κύριο βάρος των ασθενών, συνταγογραφούν μετ’ εμποδίων καθημερινά σκευάσματα, όπως ινσουλίνες, αντιαιμοπεταλιακά, αντικαταθλιπτικά και άλλες κατηγορίες φαρμάκων.

Επίσης ενώ μέχρι πρότινος ένας παθολόγος ή ένας γενικός γιατρός μπορούσε να συνταγογραφήσει και φάρμακα για την καρδιά εάν ο ασθενής διέθετε τη γνωμάτευση, πλέον δεν το πράττει καθώς ξεφεύγει από τα οικονομικά όρια που του έχουν τεθεί.

Συνεπώς ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει και δεύτερη ιατρική επίσκεψη για να πάρει όλα τα φάρμακα που χρειάζεται. Αλλωστε οι γιατροί που ξεπερνούν τα μηνιαία όρια συνταγογράφησης μετά από τρεις φορές απειλούνται με απολογία στον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς και με πρόστιμα.

Ετσι οι ασθενείς θα πρέπει να βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη, καθώς το νέο σύστημα θα τους επιβάλλει να πληρώνουν επίσκεψη και σε δεύτερη ειδικότητα γιατρού εάν θέλουν να λάβουν συμπληρωματική θεραπεία.

Εξαιτίας των νέων περιορισμών, υπάρχουν πλέον ασθενείς που χρειάζεται ακόμη και να αλλάξουν τη θεραπεία που λαμβάνουν, εάν αυτή ξεπερνά τα χρηματικά όρια που έχουν τεθεί στον γιατρό τους. Αυτό πολύ απλά σημάνει ότι θα πρέπει οι ασθενείς να βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση ιατρού που δεν θα έχει υπερβεί το όριο συνταγογράφησης, ανάμεσα σε διαφορετικές ειδικότητες.

Σημειώνεται πάντως, πως ήδη οι Ενώσεις Γενικών Γιατρών και Παθολόγων έχουν ζητήσει ακρόαση από το υπ. Υγείας για να ζητήσουν αλλαγή της απόφασης. Οπως αναφέρουν τα νέα όρια συνταγογράφησης είναι δραματικά μειωμένα και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ειδικότητα της γενικής ιατρικής, αφού η ειδικότητά τους ασχολείται με την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς που συνεπάγεται πολυνοσηρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου