ΤΟΠΙΚΑ

Ομιλία Αλ. Μεϊκόπουλου για την κύρωση του απολογισμού του Κράτους για το 2016

ομιλία-αλ-μεϊκόπουλου-για-την-κύρωση-τ-701487

Στην ολομέλεια μίλησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη ψήφιση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών για την «κύρωση του απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2016» και την «κύρωση του ισολογισμού του Κράτους του οικονομικού έτους 2016», μίλησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το γραφείο του, ο βουλευτής αναφερόμενος στην κύρωση του απολογισμού, επισήμανε πως «με τη συμφωνία που πετύχαμε για το χρέος τον Αύγουστο του 2018 και με το κλείσιμο του τελευταίου προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής δημιουργήθηκαν εκείνα τα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ανακτήσουμε κομμάτι της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του 2016, καταδεικνύει ότι για πρώτη φορά το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε στο 3,7% του ΑΕΠ, καθώς και ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν επίσης θετικό, της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ».

«Τα παραπάνω-σύμφωνα με το Βουλευτή-σημαίνουν ότι «για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης είμαστε στη θέση να παράξουμε διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και για πρώτη φορά έχουμε ένα θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Τα γεγονότα αυτά αποτέλεσαν το «σπόρο» για να φτάσουμε στη σημερινή πραγματικότητα όπου μπορούμε «να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, να κατεβάσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επιστρέψουμε αναδρομικά».

Τέλος ο βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν ένας περιοριστικός προϋπολογισμός, ωστόσο τόνισε ότι «κληθήκαμε να συγκεράσουμε την ανάγκη για μια αναπόφευκτη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο της οικονομικής κατάρρευσης, με τη δική μας κατεύθυνση για κοινωνική πολιτική και ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου