ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτό «σχολείο» στον κόσμο το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής του Π.Θ.

ανοιχτό-σχολείο-στον-κόσμο-το-παιδα-701559

Τριήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 20χρονων του Τμήματος και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα για την κατάρτιση ειδικών παιδαγωγών για την εκπαίδευση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων και την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12) διοργανώνεται τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, από μεθαύριο Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 8 του μήνα.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα του πρυτανικού συμβουλίου, στελέχη του Τμήματος αναφέρθηκαν στη διαδρομή του ΠΤΕΑ από το 1998 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί και στη σημαντική θέση που κατέχει στα επιστημονικά δρώμενα της χώρας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Φίλιππο Βλάχο, σήμερα το Τμήμα αριθμεί 885 φοιτητές, εκ των οποίων οι 700 προπτυχιακοί, 135 μεταπτυχιακούς και 50 υποψηφίους διδάκτορες, ενώ έχουν αποφοιτήσει περί τους 1.600 φοιτητές που σήμερα στελεχώνουν δομές Ειδικής Αγωγής στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.

Στο Τμήμα παρέχονται προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών διετούς διάρκειας, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Βλάχος «όραμά μας είναι το ΠΤΕΑ να μετατραπεί σε ένα ανοιχτό «σχολείο» στον κόσμο με αμφίδρομες πορείες μέσα από «γέφυρες» επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Η ανάδειξη της σημαντικής τεχνογνωσίας στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συμβάλλει στη αναγνώριση της Ειδικής Αγωγής ως επιστημονικού πεδίου με διακριτές μεταβλητές και επιστημονικά εργαλεία, συνδράμοντας σταθερά στην ανάπτυξη μιας σύγχρονης δυναμικής στην εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

Ο ίδιος βέβαια υπογράμμισε ότι ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει δυστυχώς μετά από 20 χρόνια ο μόνιμος διορισμός ειδικών παιδαγωγών στα δημόσια σχολεία. «Οι ανάγκες της Ειδικής Αγωγής αναγνωρίζονται από όλους. Όμως η Ειδική Αγωγή εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη και οι ανάγκες της να καλύπτονται από αναπληρωτές. Το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή θα πρέπει να είναι μόνιμο. Δεν γίνεται κάθε χρόνο οι μαθητές να αλλάζουν εκπαιδευτικό», είπε χαρακτηριστικά.

Στον ενταξιακό χαρακτήρα του Τμήματος αναφέρθηκε η καθηγήτρια Νατάσσα Βλάχου. «Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί και συνεχίζει να διευρύνεται η διαφορετικότητα των μαθητών σε επίπεδο μαθησιακών, πολιτισμικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, αναμένουμε οι απόφοιτοί μας να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών ενταξιακών κοινοτήτων εκπαιδευτικής πράξης στα σχολεία μας», τόνισε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Ηλίας Αβραμίδης εστίασε στο σημαντικό ερευνητικό έργο που επιτελείται μέσα από τα εννέα ερευνητικά εργαστήρια και στη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Μέσω του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λειτουργεί από το 2008 και η δομή «Πρόσβαση», η οποία σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια και την επιστημονικά υπεύθυνη της δομής Μάγδα Νοκολαραΐζη, σήμερα υποστηρίζει συνολικά 171 φοιτητές με ειδικές ανάγκες απ’ όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μια σειρά τομείς όπως η μετακίνηση, η συμπλήρωση αιτήσεων, η πλοήγησή τους στο διαδίκτυο, η συγκέντρωση συγγραμμάτων, η παρακολούθηση των μαθημάτων. Επίσης μέσω της «Πρόσβασης» παράγεται διαφοροποιημένο υλικό, όπως σημειώσεις σε Braille, ηχητικά αρχεία και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Τέλος, η επίκουρη καθηγήτρια Σωτηρία Τζιβινίκου αναφέρθηκε στην πρακτική άσκηση των φοιτητών στα γενικά και ενταξιακά σχολεία με αποτέλεσμα την ανάπτυξη στενών σχέσεων σε επιστημονικό, ερευνητικό και κοινωνικό επίπεδο. Επιπλέον υπογράμμισε ότι έχουν εκπονηθεί δεκάδες προγράμματα επιμόρφωσης, ημερίδες και συνέδρια με υψηλή απήχηση σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

Οι εκδηλώσεις

Για τον εορτασμό των 20χρονων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Εκπαίδευσης, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, μεθαύριο Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι σχεδιάζονται εκπαιδευτικές δράσεις στην αίθουσα Μ μεταξύ φοιτητών του Τμήματος και μαθητών από τα ειδικά σχολεία του Βόλου.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα γίνει την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στις 6μ.μ., στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» με ομιλίες και εμφάνιση του μουσικού συνόλου «Ονειρέματα».

Τέλος, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί, στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ με θέμα «Παιδιά με αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες: Ζητήματα αξιολόγησης και παρέμβασης».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου