ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσες σε διεθνή διοργάνωση

βολιώτισσες-σε-διεθνή-διοργάνωση-701971

Βαρυσήμαντες ανακοινώσεις της Ανθής Μπάτζιου και της Βασιλικής Αδρύμη στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης

Βαρύνουσας σημασίας είναι η συμμετοχή του Βόλου στο μεγάλο αρχαιολογικό συνέδριο που διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, με θέμα την άνοδο και την πτώση των μυκηναϊκών ανακτόρων και του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η περιοχή της Μαγνησίας εκπροσωπείται επάξια στη διεθνή διοργάνωση, που συμμετέχουν πανεπιστημιακοί από την Ευρώπη και Αμερική, από τρεις επιστήμονες με σημαντική παρουσία.

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου θα μιλήσει για τα Παλιά σε αντιστοιχία με το Διμήνι και τα Πευκάκια.

Η επίτιμη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, Βασιλική Αδρύμη – Σισμάνη, θα παραθέσει στοιχεία από τις πολυετείς έρευνες που διενήργησε στο Διμήνι.

Εισήγηση θα πραγματοποιήσει επίσης η Ιφιγένεια Τουρναβίτου αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία θα αναφερθεί στη μυκηναϊκή αρχιτεκτονική ως μοντέλο στο ανακτορικό σύστημα, παραθέτοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα και από τη Μαγνησία.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ανθή Μπάτζιου, μέλος, παράλληλα, της επιστημονικής επιτροπής της μεγάλης έκθεσης για τον μυκηναϊκό πολιτισμό, που πραγματοποιείται στο ανάκτορο της Χαϊδελβέργης, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για πολύ σημαντική διοργάνωση, με κορυφαίους εισηγητές, οι οποίοι προσκλήθηκαν από Ευρώπη και Αμερική.

Η μεγάλη έκθεση και το παράλληλο συνέδριο είναι αφιερωμένα στην ανακτορική περίοδο και διερευνούν τα αίτια της πτώσης του μυκηναϊκού πολιτισμού και των ανακτόρων, που αποτέλεσαν εμβληματικά μνημεία της συγκεκριμένης περιόδου.

Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν την πτώση του ανακτορικού κόσμου, καθώς η Ιωλκός καταστρέφεται, σε αντιστοιχία με τα περισσότερα μυκηναϊκά κέντρα, στο τέλος του 13ου αιώνα π.Χ. Είναι η εποχή που σταματούν να κατοικούνται και το Διμήνι και τα Πευκάκια και μόνο ο οικισμός στα Παλιά συνεχίζει και αναπτύσσεται σε ένα πάρα πολύ μεγάλο κέντρο και στην επόμενη εποχή και στο τέλος της μυκηναϊκής, αλλά και στη γεωμετρική, την κλασική και μεταγενέστερα.

Στην εισήγηση της κ. Μπάτζιου θα γίνει αναφορά στο κέντρο των Παλαιών, τους τρεις οικισμούς, την άνοδο και την πτώση, πώς αυτοί οι τρεις αποτελούν την Ιωλκό και πώς γίνεται η διαδοχή της εξουσίας.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης διοργάνωσης αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω θέματος και της συμμετοχής επιστημόνων με διεθνή παρουσία, ενώ εκτιμάται, παράλληλα, ότι θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη αρχαιολογική ώθηση στην περιοχή και τα μνημεία της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου