ΤΟΠΙΚΑ

Ο ρόλος του 39χρονου Βολιώτη στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού

ο-ρόλος-του-39χρονου-βολιώτη-στο-κύκλωμα-702804

Μέλος του ενός εκ των δύο μεγάλων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία είναι ο Βολιώτης που συνελήφθη προχθές από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου, στη διάρκεια της ευρείας και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο.

Μετά από έρευνα τριών μηνών 150 αστυνομικοί από το Αστυνομικό Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής προχώρησαν προχθές σε κατάσχεση ποσότητας αμύθητου χρυσού και σε 63 συλλήψεις (55 ημεδαπών και οχτώ αλλοδαπών) μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ένας 39χρονος Βολιώτης ενεχυροδανειστής, όπως και ο Ριχάρδος, που ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας Τουρκοαρμένιος, ένας Σύρος, ένας αστυνομικός και ένας ομογενής πυγμάχος από τη Ρωσία. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα.

Συνέντευξη Τύπου

Για την υπόθεση έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες. Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα – κακουργηματική λαθρεμπορία, κ.α.

Η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου ερευνούσαν τους κλεπταποδόχους της γιγαντιαίας συμμορίας των Ρομά που είχαν εξαρθρώσει πριν από δύο χρόνια και έπεσαν πάνω σε μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Το αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων στις οποίες ανήκαν ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία.

Εξάλλου μεταξύ των κατασχεθέντων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ, πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ και 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ. Οι συλληφθέντες κρατούνται και θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

Ο ρόλος του Βολιώτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος του Βολιώτη ήταν περιφερειακός και εντασσόταν στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, εκείνη η οποία δρούσε σε λιγότερους χώρους καταστημάτων.

Στην αιφνιδιαστική νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα που έγινε προχθές στο σπίτι του παρουσία δικαστικού λειτουργού σύμφωνα με πληροφορίες δεν κατασχέθηκαν ποσότητες χρυσού, όμως από τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται να προκύπτει ότι ο 39χρονος συνεργαζόταν με τη μία.

Κατασχέθηκε αμύθητος θησαυρός

Στην επιχείρηση κατασχέθηκε αμύθητος θησαυρός. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 €, πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 €, 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 €, 1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 €, 360 χρυσά νομίσματα, 18 πολύτιμες πέτρες, δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 € και 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας. Ακόμη, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 850.000 €, επιταγές αξίας 60.500 €, 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και μικροποσότητα κάνναβης.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων. Το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι ζημιώθηκε με εκατομμύρια ευρώ.

Οι ποσότητες του χρυσού, που διακινούσαν, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών.

Οι δύο ομάδες δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη, με επιχειρηματική δομή. Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, καθώς είχαν την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 €, η καθεμία.

Χρηματοδοτήσεις από τα αρχηγικά μέλη

Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω των πολλών των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης.

Παράνομες εξαγωγές στην Τουρκία

Τα δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού δραστηριοποιούταν στη συνεχή και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 € καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 € και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Μεγάλα κέρδη

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών κ.ά.

Η α’ οργάνωση μετρούσε 130 χώρους καταστημάτων

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 € περίπου.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού.

Κωδικοί που χρησιμοποιούσαν

Κωδικοποιημένες λέξεις χρησιμοποιούσαν τα μέλη των κυκλωμάτων για την περιγραφή των αντικειμένων ώστε να μην δίνουν στόχο.

Χρησιμοποιούσαν λέξεις και φράσεις- κλειδιά όπως «Ζάχαρη», που σήμαινε Χρυσός, «Fine» που σήμαινε Χρυσός 24 καρατίων, «Ένα κομμάτι βαρύ», που σήμαινε ένα κιλό χρυσός. Ακόμη μερικοί από τους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν ήταν «Στρογγυλό» για τις χρυσές λίρες Αγγλίας, «Κορίτσια» για τις χρυσές λίρες Αγγλίας, «Μέταλλο/Σίδερο» για τον τηγμένο χρυσό σε μορφή σκραπ, ταξιδιώτες για πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα, γραμμές που σήμανε χιλιάδες Ευρώ, χαρτιά που σήμανε χρήματα.

Συνήγορος Ριχάρδου κατά Τσίπρα

Την ίδια ώρα, ο συνήγορος του Ριχάρδου, Πέτρος Πανταζής εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο όνομα του πελάτη του ενώ ο ίδιος δεν είχε γνώση της δικογραφίας.

«Προφανώς έχουν πάρει ή αντίγραφα της δικογραφίας ή γνωρίζουν την υπόθεση, πράγμα το οποίο δεν έχουν ακόμη κατορθώσει οι συνήγοροι υπερασπίσεως», δήλωσε μεταξύ άλλων στο «Newsit» ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον του 51χρονου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τέσσερα κακουργήματα και για σειρά πλημμελημάτων. Τα κακουργήματα είναι μεταξύ άλλων η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η λαθρεμπορία, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η τοκογλυφία. Φέρεται να ήταν αρχηγός της μίας εγκληματικής οργάνωσης με κομβικό ρόλο στα δίκτυα έχοντας ως δεξί χέρι έναν Τούρκο ο οποίος φρόντιζε να παραλαμβάνει τον λιωμένο χρυσό.

Στην πρώτη αρχηγός φέρεται ότι ήταν ένας 65χρονος πρώην χρυσοχόος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου