ΤΟΠΙΚΑ

«Ασπιρίνη» η μείωση εισφορών του ΕΦΚΑ

ασπιρίνη-η-μείωση-εισφορών-του-εφκα-702948

Προβληματισμός φοροτεχνικών σε χθεσινή ημερίδα – Χρειάζεται να ανανεωθεί το μοντέλο ασφάλισης, τονίζουν

Η ανάγκη ριζικής ανανέωσης του μοντέλου ασφάλισης υπογραμμίστηκε στη χθεσινή ημερίδα του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, που είχε ως θέμα επίκαιρα εργατικά και ασφαλιστικά ζητήματα. Οπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από τον βασικό εισηγητή, η επιχειρούμενη μείωση των εισφορών στον ΕΦΚΑ είναι απλά «ασπιρίνη».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι επαγγελματίες του κλάδου ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που έπονται και τις μειώσεις εισφορών στον ΕΦΚΑ που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

Εισηγητής της χθεσινής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας, ήταν ο Νίκος Φραγκιαδάκης, λογιστής – φοροτεχνικός, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, ο οποίος ενημέρωσε τους φοροτεχνικούς για τα νέα δεδομένα στο πεδίο που δραστηριοποιούνται.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ίδιος χαρακτήρισε «ασπιρίνη» τις ελαφρύνσεις στον κλάδο της σύνταξης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. «Πρέπει να ανανεωθεί ριζικά το μοντέλο της ασφάλισης για να μπορεί να είναι πραγματικά αποδοτικό. Πρέπει να γίνει μια καλύτερη μελέτη ουσιαστικά, για να πληρώνουν εισφορές αυτοί που όντως παράγουν εισόδημα και όχι αυτοί που μόνο το δηλώνουν», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των αλλεπάλληλων αιτημάτων για επιστροφή παρακρατηθέντων χρημάτων από τις συντάξεις, ο κ. Φραγκιαδάκης εξέφρασε την άποψη ότι «επειδή κάποιος δικαιώθηκε δικαστικά και πήρε πίσω τα παρακρατηθέντα, δεν σημαίνει ότι όσοι κάνουν αίτηση θα λάβουν τα χρήματα πίσω, διότι το ποσό είναι πολύ μεγάλο και εκτιμώ ότι είναι λογικά αδύνατο να δοθεί από τον προϋπολογισμό».

Θεσμικά αιτήματα

Αποδέκτες της αγωνίας και του προβληματισμού του κόσμου γίνονται, ταυτόχρονα, οι φοροτεχνικοί, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Παππά να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων κάνει ρυθμίσεις για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Τα αιτήματα που έχουν υποβάλει, στο μεταξύ, προς την κυβέρνηση σε πανελλαδικό επίπεδο είναι κατά βάση θεσμικά και αφορούν στο κοινωνικό σύνολο.

Το βασικότερο αίτημα είναι η μείωση της φορολογίας και κυρίως η προώθηση ενεργειών για την ανάπτυξη. «Η δημιουργία ανάπτυξης είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε μπροστά και να υπάρχουν δουλειές και χρήματα στην αγορά, γιατί μέχρι τώρα η πολιτική ήταν να μαζεύει χρήματα το κράτος», είπε ο κ. Παππάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου