ΤΟΠΙΚΑ

Αρνητικό σε κάδμιο και βαρέα μέταλλα το γάλα

αρνητικό-σε-κάδμιο-και-βαρέα-μέταλλα-τ-851206

«Αρνητικό» ως προς την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα –κάδμιο και μόλυβδο- έδειξαν οι νεότερες εργαστηριακές αναλύσεις σε δείγμα γάλακτος από τις δύο κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονταν κοντά στη Χαλυβουργία.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας παρέλαβε χθες από το Εργαστήριο Ελέγχου Καταλοίπων Τροφίμων Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα αποτελέσματα τεσσάρων δειγμάτων, τα οποία είχαν ληφθεί μετά τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν, μεταξύ των οποίων η ελεγχόμενη τροφή των ζώων.
Και τα τέσσερα δείγματα έδειξαν ότι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά στη μόλυνση του γάλακτος από βαρέα μέταλλα «υποχώρησε», με εξαίρεση το ένα δείγμα της μικρής σε δυναμικότητα κτηνοτροφικής μονάδας, στο οποίο εντοπίστηκε μόλυβδος ελάχιστα πάνω από το όριο και συγκεκριμένα 0,024 mg/kg (όριο 0,020 mg/kg).
Οι τιμές των υπολοίπων μετρήσεων κινούνται πολύ κάτω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.
Η ελεγχόμενη τροφή των αιγοπροβάτων εξάλειψε τα στοιχεία του μολύβδου και του καδμίου από το γάλα που παράγουν τα ζώα των δύο κτηνοτροφικών μονάδων. Οι αναλύσεις των πρώτων δειγματοληψιών είχαν δείξει σημαντική επιβάρυνση του γάλατος σε βαρέα μέταλλα, απόρροια της μολυσμένης χλωράς νομής γύρω από το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας, όπου οδηγούνταν για βοσκή.
Το προϊόν, πάντως, συνεχίζει να δεσμεύεται και να καταστρέφεται σε ημερήσια βάση, καθώς υπενθυμίζεται ότι είναι επιβαρυμένο με διοξίνες.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων σε δείγματα από το κρέας των ζώων, ενώ οι δειγματοληψίες συνεχίζονται και σε άλλα κοπάδια.
Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του νομάρχη Μαγνησίας με τους αντινομάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλή, Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορα και Βιομηχανίας Εύη Αδαμάκη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο περαιτέρω συντονισμός των ενεργειών τους σχετικά με τους ελέγχους που θα ακολουθήσουν.
Αποτίμηση των όσων έγιναν μέχρι στιγμής γύρω από τη ρύπανση με διοξίνες και βαρέα μέταλλα θα γίνει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε το Βόλο αναμένεται να επισκεφθεί κλιμάκιο του «Δημόκριτου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου