ΤΟΠΙΚΑ

Η κλιματική αλλαγή μειώνει την εργασιακή απόδοση

η-κλιματική-αλλαγή-μειώνει-την-εργασι-703837

Συσκευή για να μην «καίγονται» οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να ανακτήσουν τα κέρδη τους ερευνούν φοιτητές του ΤΕΦΑΑ

Μία συσκευή που θα βγει στο εμπόριο με λιγότερο από δέκα ευρώ και θα καταγράφει φυσιολογικές παραμέτρους του οργανισμού, θα τις αξιολογεί και θα δίνει σήμα μέσω δόνησης στον εργαζόμενο πότε να κατεβάσει ρυθμούς εργασίας και πότε να κάνει ένα διάλειμμα για να μην επιβαρύνει τον οργανισμό του και άρα μειώσει την αποδοτικότητά του, να μην «καεί», είναι το φιλόδοξο σχέδιο ομάδας φοιτητών και μεταδιδακτορικών του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συμμετείχαν σε workshop του EIT – Health σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το workshop που φιλοξενήθηκε στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο αποτέλεσε «μήτρα» καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων στους τομείς υγείας, ευεξίας, διατροφής και ασφάλειας και οι νέοι που συμμετείχαν εντυπωσίασαν με τις ιδέες τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Λεωνίδας Ιωάννου φοιτητής του ΤΕΦΑΑ και η μεταδιδακτορική του ίδιου τμήματος Κωνσταντίνα Πουλιανίτη δουλεύουν πάνω στην πρωτότυπη συσκευασία για την πρόληψη της εργασιακής καταπόνησης του εργαζόμενου.

Σύμφωνα με την κ. Πουλιανίτη η ιδέα προέκυψε στο πλαίσιο ευρύτερου πρότζεκτ στο οποίο δουλεύει και το οποίο μελετά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, ουσιαστικά της ζέστης, στην παραγωγικότητα των εργαζομένων σε πέντε οικονομικούς τομείς όπως είναι η γεωργία, η οικοδομή, η μεταποίηση, οι μεταφορές και ο τουρισμός. «Εχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγικότητας των εργαζομένων εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν λόγω ζέστης να παράξουν περισσότερο έργο και αυτό έχει συνέπεια τόσο στην υγεία τους, αν πιεστούν μειώνουν την αποδοτικότητά τους και είναι πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις, αλλά και στην οικονομία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των χωρών», ανέφερε η κ. Πουλιανίτη.

Όπως επεσήμανε μάλιστα ο κ. Ιωάννου μία θερμή ημέρα η αποδοτικότητα ενός εργαζόμενου μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 27%. «Μέσα στο 2017 και μόνο στον κλάδο της γεωργίας χάθηκαν 220 δισ. ευρώ από τη μείωση της αποδοτικότητας των εργαζομένων εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας. Οι εργαζόμενοι μειώνουν εργασιακούς ρυθμούς για να προφυλάξουν την υγεία τους και να μην αναπτύξουν μία χρόνια νόσο», εξηγεί ο κ. Ιωάννου.

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα δουλεύει πάνω στη δημιουργία μιας συσκευής που στόχος είναι να βγει στο εμπόριο με λιγότερο από 10 ευρώ προκειμένου να μπορούν να την αγοράσουν όλοι οι εργαζόμενοι και μέσω αυτής θα καταγράφονται φυσιολογικές παράμετροι όπως ο μεταβολικός ρυθμός και σε συνδυασμό με εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες οι εργαζόμενοι θα ειδοποιούνται μέσω δόνησης να μειώσουν ένταση εργασίας ή να κάνουν ένα διάλειμμα. «Αυτό έως το τέλος της ημέρας θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγικότητα μιας εταιρείας και ταυτόχρονα να διαφυλάξει την υγεία του εργαζόμενου», αναφέρει ο κ. Ιωάννου.

Στο ίδιο workshop παρουσιάστηκαν επίσης επιχειρηματικές ιδέες όπως η δημιουργία ενός κράνους με αισθητήρες που θα μπορεί να καταλαβαίνει από τη βαρύτητα την πτώση ενός μοτοσικλετιστή και να δίνει άμεσα σήμα στο ΕΚΑΒ ή στο Νοσοκομείο, παρουσιάστηκαν ακόμη επιχειρηματικά μοντέλα στον τομέα του τουρισμού, ευεξίας, αλλά και η δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία μπορούν να απευθύνονται ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων και μια διαφορετικού τύπου «νταντά» να αναλαμβάνει τη βόλτα των ζώων, να τα κρατά σε διακοπές ή εξόδους, να τα πηγαίνει σε κτηνιάτρους.

Οι συνεργάτες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κ. Φαίη Ορφανού και κ. Γιώργος Μέγας τόνισαν ότι το συγκεκριμένο workshop δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία επιχειρήσεων, σε κάθε όμως περίπτωση μπορεί να υποστηρίξει τους φοιτητές να ωριμάσουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους που άπτονται του κλάδου της υγείας, ενός κλάδου με ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου