ΤΟΠΙΚΑ

Σχολεία σε επιφυλακή για καταλήψεις για το Μακεδονικό

σχολεία-σε-επιφυλακή-για-καταλήψεις-γ-703943

Πυρήνες και στη Μαγνησία – Δεν έχει διαπιστωθεί δράση ακροδεξιών στοιχείων διαβεβαιώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε επιφυλακή βρίσκονται Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων του νομού, τοπική ΕΛΜΕ, αλλά και γονείς μαθητών για το ενδεχόμενο μαζικών καταλήψεων αύριο Πέμπτη 29 Νοεμβρίου για το Μακεδονικό. Μάλιστα, η προχθεσινή καταγγελία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι πίσω από το πιθανό μαζικό κύμα μαθητικών καταλήψεων κρύβεται η Χρυσή Αυγή, που με SMS και μέσω Facebook καλεί τους μαθητές σε κινητοποιήσεις, έχει θέσει την εκπαιδευτική κοινότητα σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τοπικό επίπεδο έχει ήδη αρχίσει να «ψήνεται» μαζική κινητοποίηση με καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια. Κεντρικό Λύκειο του Βόλου φαίνεται να αποτελεί τον πυρήνα των κινητοποιήσεων και γύρω από αυτό να συσπειρώνονται ήδη τέσσερα ακόμη σχολεία, δύο Γυμνάσια και δύο Λύκεια. Σε κεντρικό Γυμνάσιο της πόλης προχθές μαθητές εκδήλωσαν την πρόθεση να προχωρήσουν σε κατάληψη για το Μακεδονικό. Η διεύθυνση φέρεται να επιχείρησε να τους αποτρέψει ενημερώνοντας για περικοπή περιπάτων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και αντιδράσεις από γονείς που θεώρησαν ότι τα παιδιά τους «απειλούνται» για μια κινητοποίηση που θέλουν να κάνουν για ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα όπως το Μακεδονικό. Χθες, σε κατάληψη βρέθηκε το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, αλλά για εσωτερικά προβλήματα κι όχι για το Μακεδονικό.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης διαβεβαίωνε χθες ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί ακροδεξιά δράση έξω από τα σχολεία. Η κινητοποίηση των μαθητών αποδίδεται περισσότερο σε πράξη μιμητισμού της κινητοποίησης που γίνεται για το Μακεδονικό στη Βόρεια Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δέχθηκε πληθώρα κλήσεων από εκπαιδευτικούς που ζητούσαν οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται στα σχολεία.

Ο κ. Σαβελίδης είχε συνάντηση με στελέχη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για το θέμα, ενώ σε μήνυμά του προς τους διευθυντές έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δείχνει να διαμορφώνεται: «Το σημαντικό είναι οι μαθητές μας να μη γίνουν υποχείρια ακραίων στοιχείων. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε αξιοποιώντας τον διάλογο. Ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένος και αν χρειαστεί ενημερώνουμε και ενεργοποιούμε τους γονείς. Ποτέ μην εμπλέξετε τρίτους, όπως Αστυνομία ή Εισαγγελέα. Τα προβλήματα λύνονται πάντα με δημοκρατικό και παιδαγωγικά δόκιμο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνεται η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και ο διευθυντής είναι στη διάθεσή σας».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας

Σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση μαθητές, γονείς, καθηγητές «ενάντια στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια της ακροδεξιάς και φασιστικών ομάδων να επιβάλλουν εθνικιστικές κινητοποιήσεις στα σχολεία» καλεί με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου