ΤΟΠΙΚΑ

Κολυνδρίνη: Αντισυνταγματικό να μετακυλύονται αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχη μετακύληση πόρων

κολυνδρίνη-αντισυνταγματικό-να-μετα-704046

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων

Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, του Λιμεναρχείου, του ΕΚΑΒ, των Δήμων Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, του Στρατού Ξηράς, της Διεύθυνσης Δασών, του Δασαρχείου Αλμυρού, του Σωματείου Μηχανημάτων Έργου, του Σωματείου Ιδιοκτητών Μηχανημάτων, της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη τόνισε «η Περιφερειακή Ενότητα έχει προχωρήσει σε καθαρισμούς ρεμάτων, αυτή τη στιγμή τρέχει εργολαβία 500.000,00€ και ξεκινάμε εργολαβία άλλες 500.000,00€, παράλληλα έχουμε ολοκληρώσει μελέτη διευθέτησης-οριοθέτησης των τεσσάρων μεγάλων υδατορεμάτων στη Σκιάθο και θα οπλισθεί το νησί αντιπλημμυρικά. Αναμένουμε το αίτημα χρηματοδότησης από το Υπουργείο 2,5 εκατ. ευρώ και παράλληλα ζητήσαμε με τεχνικά δελτία 500.000€, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις. Παράλληλα τρέχει εργολαβία 200.000€ στη Σκόπελο, ενεργοποιήσαμε τα Μητρώα Μηχανημάτων και ολοκληρώσαμε και εργολαβία 1.000.000€ για αποχιονισμό.

Όμως δεν μπορεί να μετακυλύεται η αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων στις Περιφέρειας χωρίς καμία αντίστοιχη μετακύληση πόρων, αυτό είναι αντισυνταγματικό, δεν μπορεί να παίρνουμε και να εκταμιεύουμε χρήματα από τα λειτουργικά σε βάρος άλλων δαπανών και εργασιών που έπρεπε να γίνουν, όπως είναι η κοπή χόρτων, οι διαγραμμίσεις, οι αποκαταστάσεις οδών για να μπορέσουμε να καλύπτουμε τοπικά τους καθαρισμούς υδατορεμάτων.

Ουσιαστικά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς πόρους το θέμα, όταν μιλάμε για οχτώ χιλιάδες χιλιόμετρα υδατορέματα. Το Κράτος πρέπει επιτέλους να δει το θέμα της μόνιμης στελέχωσης των υπηρεσιών, όπως είναι οι χειριστές τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας, με μόνιμο προσωπικό και την εκταμίευση αντίστοιχων χρημάτων.

Τέλος η κ. Κολυνδρίνη ευχαρίστησε τα Στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος για την άψογη συνεργασία τους με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπως και τους αρμόδιους αντιδημάρχους και γενικότερα τους εκπροσώπους Δήμων τους εθελοντές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων και ευχήθηκε κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα να μην υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι από κάθε άποψη και σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό και θα επέμβουν για βοήθεια όποτε και αν κληθούνε, οι εκπρόσωποι των Δήμων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη κυρίως σε προσωπικό.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Με το μνημόνιο ενεργειών που προτείνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων καθορίζονται λεπτομέρειες για τη λήψη αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων προς αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις, παγετούς καθώς και μέτρων αυτοπροστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέλος επισημαίνεται η προσοχή των εμπλεκομένων φορέων στη λήψη των προτεινομένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την υλοποίησή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου