ΤΟΠΙΚΑ

Ισότιμη συμμετοχή των Ρομά στην κοινωνία

ισότιμη-συμμετοχή-των-ρομά-στην-κοινω-704663

Ρομά θα έρθουν σε επαφή με μέλη της κοινωνίας μη Ρομά για να έρθουν πιο κοντά και να αρθούν προκαταλήψεις

Αντιμέτωποι με προκαταλήψεις που φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένες στην τοπική κοινωνία έρχονται Ρομά όταν επιχειρούν να ενσωματωθούν σε αυτή. Ενας Ρομά δύσκολα θα προσληφθεί σε θέση εργασίας ακόμη κι αν διαθέτει το πτυχίο, ενώ εκφράστηκαν παράπονα ακόμη και για ρατσιστική σε βάρος τους συμπεριφορά από την ίδια την Αστυνομία. «Μπλόκα που στήνονται μόνο για Ρομά» ή «προσαγωγές Ρομά ως νούμερο ένα υπόπτων για κάθε περιστατικό που απασχολεί τις αστυνομικές αρχές». Την ίδια ώρα ακόμη και η παρουσίαση θεμάτων της επικαιρότητας που αφορά σε Ρομά από ΜΜΕ φαίνεται να αποτυπώνει το κομμάτι των διακρίσεων.

Τη δική τους ματιά και το παράπονό τους για την εις βάρος τους ρατσιστική συμπεριφορά από την κοινωνία στην οποία επιχειρούν να ενταχθούν ως ισότιμα μέλη εξέφρασαν νέοι Ρομά, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο προγράμματος που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με στόχο τη δημιουργία κοινών χώρων αλληλεπίδρασης Ρομά και μη Ρομά.

Πρόκειται για πρόγραμμα Horizon με θέμα «Δημιουργώντας χώρους ισότιμης συμμετοχής για την συμπερίληψη των Ρομά», διάρκειας δύο ετών, στο πλαίσιο του οποίου θα επιχειρηθεί να γίνει το επόμενο βήμα της ένταξης των Ρομά στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και υπεύθυνη του προγράμματος Χαρούλα Σταθοπούλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει εμπειρία ετών δουλεύοντας με τον πληθυσμό των Ρομά σε πολλά επίπεδα όπως αυτό της εκπαίδευσης. «Διαπιστώσαμε την ανάγκη να γίνουν δράσεις από κοινού και στους δύο πληθυσμούς, προκειμένου να έρθουν σε επαφή και να αρθούν οι προκαταλήψεις», ανέφερε η κ. Σταθοπούλου, στο περιθώριο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Στη διάρκεια του προγράμματος θα γίνουν διαφορετικές συναντήσεις μεταξύ Ρομά και αστυνομικών, κρατουμένων Ρομά και Αστυνομίας, εργαστήρια με παιδιά και γονείς Ρομά και μη Ρομά που θα κάνουν από κοινού καλλιτεχνικές δραστηριότητες και θα δημιουργήσουν δύο μεγάλες τοιχογραφίες. Στόχος να έρθουν οι πληθυσμοί πιο κοντά, να γνωριστούν και να αρθούν οι προκαταλήψεις.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων τρεις νεαροί Ρομά, που παρουσίασαν τις εμπειρίες και τις θέσεις τους.

Ο 35χρονος Νίκος Ράμος ανέφερε ότι στην προσπάθεια τα μέλη της φυλής του να ενταχθούν στην κοινωνία αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Υπάρχει ρατσισμός. Ακόμη και το χαρτί να έχεις για τη θέση όταν ο άλλος βλέπει ότι είσαι Ρομά δεν σε προσλαμβάνει», είπε ενώ αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης από την Αστυνομία. Ο ίδιος απασχολείται μερικώς για να εξασφαλίσει τα προς το ζην για την οικογένειά του και ενθαρρύνει τα δύο μικρά του παιδιά να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το σχολείο, υποστηρίζοντας ότι μέσα από το σχολείο και με λίγη υποστήριξη από την κοινωνία οι Ρομά θα έχουν καλύτερη εξέλιξη.

Η 19χρονη Αριστέα Ασημάκη, παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, συνεχίζει το Λύκειο με σκοπό να το ολοκληρώσει κι αν καταφέρει να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων. «Στην αρχή όταν οι δικοί μου άκουσαν για σχολείο αντέδρασαν. Πείστηκαν όμως και είμαι από τα πρώτα κορίτσια του Αλιβερίου που πήγα στο σχολείο και το συνεχίζω πλέον και με τη στήριξη των δικών μου που και με ενθαρρύνουν και με βοηθούν κρατώντας το παιδί», ανέφερε.

Σύζυγός της είναι ο 21χρονος Στέργιος Καρακώστας που έχει ολοκληρώσει την ειδικότητα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγκαταστάσεων στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και εντός των ημερών φεύγει για Γερμανία προκειμένου να αναζητήσει καλύτερη επαγγελματική τύχη. Στην αρχή μόνος, στη συνέχεια αν η κατάσταση είναι καλή θα ακολουθήσει και η οικογένεια. Ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα οι Ρομά να πηγαίνουν στο σχολείο όχι μόνο για το απολυτήριο, αλλά και για την κοινωνικοποίηση που προσφέρει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου