ΤΟΠΙΚΑ

Στη Μερσίνα οι Μεσογειακοί

στη-μερσίνα-οι-μεσογειακοί-454168

Η Μερσίνη της Τουρκίας είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Οι αγώνες είχαν ανατεθεί αρχικά σε Βόλο/Λάρισα, αλλά ως γνωστόν αφαιρέθηκαν με απόφαση της ΔΕΜΑ. Η τουρκική υποψηφιότητα, από τον πρώτο κιόλας γύρο, πήρε το 50+1% των ψήφων που απαιτούνται για την ανάληψη της διοργάνωσης. Υποψηφιότητα εκτός της Μερσίνης είχαν δηλώσει η Τρίπολη της Λιβύης και η Ταραγόνα της Ισπανίας

Η Μερσίνη, το 2007, όταν και οι Αγώνες ανατέθηκαν από τη ΔΕΜΑ σε Βόλο/Λάρισα, είχε αποχωρήσει από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με 16 ψήφους. Στον τελικό είχαν φτάσει Ριέκα και Βόλος/Λάρισα, με την ελληνική υποψηφιότητα να επικρατεί με 37-34 ψήφους.

Ο Δήμος Βόλου

Από τη Δημοτική Αρχή Βόλου αρνήθηκε να γίνει οποιοδήποτε σχόλιο για την επιλογή της Μερσίνα ως διοργανώτριας πόλης των XVII Mεσογειακών Αγώνων του 2013. Ωστόσο, όπως σημείωναν χθες το απόγευμα συνεργάτες του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη, όλες οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής εστιάζονται πλέον στην ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα αναπτυξιακά οφέλη που θα αντισταθμίζουν το πλήγμα που υπέστη ο Βόλος, η Μαγνησία και η Θεσσαλία από την αφαίρεση των Αγώνων του 2013.

Ο ΛΑΟΣ

Για την ανάθεση των Αγώνων του 2013 στη Μερσίνη της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης.

«Στις 21/2, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης που είχε καταθέσει ο ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με την ακύρωση της τέλεσης σε Λάρισα και Βόλο των Μεσογειακών Αγώνων 2013, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, έλεγε τα εξής:

«Φανταστήκατε τι θα σημάνει, σε συμβολικό επίπεδο, αν στις 23 του μήνα η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων αναθέσει τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων για το 2013 στην πόλη Μερσίνα της Τουρκίας; Τι θα σηματοδοτήσει αυτό; Μία Ελλάδα η οποία πνέει τα λοίσθια, που έχει χάσει το κύρος της, που έχει χάσει τη φήμη της, προσπάθησε να το παίξει σανίδα σταθερότητας στην περιοχή, απέτυχε και έρχεται ο Τούρκος αγάς, ο κ. Ερντογάν, ο οποίος διακαώς πολεμά να πάνε οι Μεσογειακοί Αγώνες στη Μερσίνα, και το πετυχαίνει».

Δυστυχώς, τα λεχθέντα από τον κ. Ροντούλη επιβεβαιώθηκαν πλήρως, αφού η τουρκική πόλη της Μερσίνας εκλέχτηκε για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 από τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) με την πρώτη ψηφοφορία, μπροστά από την Tarragona (Ισπανία) και την Τρίπολη (Λιβύη).

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο Λαρισαίος βουλευτής δήλωσε τα εξής:

«Το κύρος της χώρας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα έπρεπε να δείξει την εικόνα κράτους σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει τεράστια ευθύνη για τον εξευτελισμό που έχουμε υποστεί.

Εμείς, από την πλευρά του ΛΑΟΣ, αγωνιστήκαμε να αποτρέψουμε τις αρνητικές για τη Θεσσαλία και την Ελλάδα εξελίξεις, αλλά δυστυχώς πέσαμε πάνω σε ώτα μη ακουόντων και σε μικρόνοια κυβερνώντων.

Οι κυβερνήτες μας αποδείχτηκαν λίγοι, ενώ οι ανταγωνιστές Τούρκοι αντιλήφθηκαν μέσω της ηγεσίας τους το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και χρησιμοποίησαν τα πάντα για να προβάλουν την εικόνα και τη θέση ισχύος της χώρας τους.

Εμείς, ας μείνουμε να μεμψιμοιρούμε και να κλαίμε τη μοίρα μας».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου